назад

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям

IMG 0027За період з 31.07.2017 по 06.08.2017 до відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області надійшло 674 дзвінки.

За консультаціями та роз’ясненнями з правових питань звернулося 514 клієнтів, за наданням контактної інформації – 99 клієнтів, за роз’ясненням порядку звернення до органів державної влади, місцевого самоврядування – 20 клієнтів. Ще 41 дзвінок був розірваний з технічних причин.

До контактного центру неодноразово зверталися з питаннями щодо порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям.

Отже, сьогодні пропоную ознайомитись із порядком призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям.

Хто має право?

Основними нормативно-правовими актами, які регулюють відносини з призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, являються Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» та Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затверджений постановою Кабінету міністрів України від 24.02.2003250.

На зазначену державну соціальну допомогу мають право сім`ї, які постійно проживають на території України у випадку, якщо середньомісячний сукупний дохід усіх її членів за останні 6 місяців не перевищує прожитковий мінімум для сім`ї.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Під час здійснення розрахунку середньомісячного доходу враховуються доходи з усіх джерел надходжень, крім допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, на час її проведення.

Прожитковий мінімум, відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», це визначена для кожної сім’ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених відповідно до Закону України “Про прожитковий мінімум” для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення. Прожитковий мінімум для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення встановлений Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» і складає:

– для дітей віком до 6 років: з 1 травня – 1426 гривень, з 1 грудня – 1492 гривні;

 – дітей віком від 6 до 18 років: з 1 травня – 1777 гривень, з 1 грудня – 1860 гривень;

 – для працездатних осіб: з 1 травня – 1684 гривні, з 1 грудня – 1762 гривні;

 – для осіб, які втратили працездатність: з 1 травня – 1312 гривень, з 1 грудня – 1373 гривні.

До складу сім’ї для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям включаються:

– чоловік, дружина;

– рідні, усиновлені діти цих осіб віком до вісімнадцяти років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і які не мають власних сімей;

– неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II груп або інвалідами I групи і проживають разом з батьками;

– непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів;

– особа, яка проживає разом з одиноким інвалідом  I групи і здійснює догляд за ним;

– жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

При цьому, незалежно від місця проживання (перебування) або реєстрації, до складу сім’ї включаються діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних сімей. До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

Куди звертатись?

Заява про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`я подається до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім`ї.

У сільській місцевості відповідні заяви приймають виконавчі органи сільських і селищних рад або уповноважені особи, визначені виконавчими органами об’єднаної територіальної громади.

У випадку, якщо уповноважений представник або інші повнолітні члени сім`ї проживають разом не за місцем реєстрації, допомога може бути призначена і виплачуватись за місцем фактичного проживання, за умови подачі довідки про склад сім`ї і про неотримання такої допомоги в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Які документи необхідно надати?

Для призначення соціальної допомоги до органу соціального захисту населення необхідно подати наступні документи:

1. Заяву встановленої форми; 

2. Документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;  

3. Декларацію про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок  про  доходи кожного члена сім’ї); 

4. Довідку про наявність та розмір земельної частки (паю).

У випадку, якщо соціальна допомога вже виплачувалася, для призначення допомоги на наступний строк подається заява і декларація про доходи та майно. Довідку про склад сім`ї необхідно подавати лише у тому випадку, якщо відбулися зміни у склад сім`ї або у разі, коли між поданням заяви на призначення соціальної допомоги на наступний строк та припиненням виплати раніше призначеної соціальної допомоги минуло більше одного місяця.

Після прийняття всіх документів спеціаліст органу соціального захисту населення видає уповноваженому представнику сім`ї повідомлення про прийняття заяви та документів із зазначенням дати прийняття.

Призначення та розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям

За умови подання протягом місяця з моменту звернення уповноваженим представником сім`ї всіх необхідних документів, соціальна допомога призначається з місяця звернення. У разі подання не всіх документів, орган соціального захисту інформує про те, які ще документи необхідні для призначення соціальної допомоги.

Рішення про призначення соціальної допомоги або про відмову у її наданні приймається протягом десяти календарних днів з моменту подачі всіх необхідних документів. Про відмову у призначенні соціальної допомоги уповноважений представник сім`ї повідомляється письмово із зазначенням підстав відмови. Соціальна допомога призначається строком на 5 років.

Розмір соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім’ї.

Звертаємо вашу увагу, що для  фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожен місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, чинного на відповідний місяць; для фізичних осіб – підприємців, які  обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, – трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб; для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, – чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Для кожної дитини (крім дитини-інваліда), яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10 відсотків, а для кожної дитини-інваліда, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, для кожної дитини, яка утримується матір’ю (батьком, усиновителем), що не перебуває у шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться в установленому порядку за вказівкою матері (батька), для кожної дитини, в якої один або обоє батьків  є  інвалідами  I або II групи, – на 20 відсотків.

Для громадян, які отримали статус особи, що проживає і працює (навчається)  на території населеного пункту, якому надано статус гірського, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20 відсотків.

У визначених законодавством випадках призначена державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям може бути зменшена або перерахована.

Соціальна допомога не призначається за наявності наступних підстав:

– працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не вчаться за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги (крім осіб, які в установленому порядку визнані безробітними та за інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, які потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб, які доглядають за інвалідами I групи або  дітьми-інвалідами віком до 18 років, за інвалідами II групи внаслідок  психічного  розладу, а  також за особами, які досягли 80-річного  віку;  фізичних  осіб, які надають соціальні послуги);

– під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї з’ясовано, що малозабезпечена сім’я має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здача у найм або оренду житлового приміщення (будинку) або його частини; один чи кілька членів сім’ї працюють без оформлення трудових відносин у встановленому порядку; можливість отримання доходу від утримання худоби, птиці, інших тварин; дохід від народних  промислів,  використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажної машини, мікроавтобуса тощо);

– особи, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, протягом 12 місяців перед зверненням за наданням соціальної допомоги здійснили купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо або оплатили послуги з навчання, будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку тощо (крім житлово-комунальних послуг, у межах норм споживання та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності) в сумі, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї;

– у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є друга квартира (будинок) за умови,  що загальна  площа  житла  перевищує 21 кв. метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).

Однак, слід зазначити, що за наявності вище вказаних обставин, державна соціальна допомога малозабезпеченій сім`ї може бути призначена органом соціального захисту населення на підставі рішень районних, районних у містах. Києві та Севастополі держадміністрацій та виконавчих комітетів міських і районних у містах (у разі їх створення) рад або утворених ними комісій у випадку, коли:

– у складі сім’ї є інвалід;

– у малозабезпеченій багатодітній сім’ї виховуються троє або більше дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх,  а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);

– неможливість отримання будь-яких джерел для існування пов’язана  з тривалою хворобою одного та/або кількох членів сім’ї.

Рішення про призначення  державної  соціальної  допомоги  у  таких

випадках  приймається на підставі обстеження матеріально-побутових

умов сім’ї, яка звернулася за призначенням такої допомоги.

Припинення виплати раніше призначеної допомоги

Раніше призначена виплата державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям припиняється:

 – якщо сім’єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на соціальну допомогу і визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, – з місяця, в якому виявлено порушення;

 – у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють виплату соціальної допомоги (зокрема, смерть одинокої  особи), – з місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зміни;

 – за заявою уповноваженого представника сім’ї – з  місяця,  що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою;

 – у разі припинення реєстрації як безробітної особи, яка включена до складу сім’ї, з наступних причин:

подання безробітним заяви про припинення реєстрації (крім  припинення  реєстрації у разі працевлаштування самостійно);

– встановлення факту подання особою недостовірних даних та документів, на підставі яких прийнято рішення про надання їй статусу безробітного, призначення виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг, що мав місце протягом періоду реєстрації;

 – встановлення факту виконання безробітним оплачуваної роботи (надання послуг), зайняття іншим видом діяльності;

 – припинення професійного навчання за направленням центру зайнятості без поважних причин;

– у разі невідвідування без поважних причин центру зайнятості протягом строків, встановлених Порядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013  р.  N 198.

За необхідності отримання додаткової інформації з цього та інших правових питань ви можете звернутися на Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103.

 

Начальник відділу забезпечення

роботи контактного центру

О.К. Рибалка