назад

Державні службовці дізналися про систему безоплатної вторинної правової допомоги

00 demcheenkoДиректор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко 3 березня виступила з лекцією на навчанні для державних службовців, уперше прийнятих на державну службу в апарат та структурні підрозділи Сумської обласної державної адміністрації.

Лекція на тему «Безоплатна правова допомога – соціальна програма уряду» стосувалася розвитку системи безоплатної правової допомоги, основних положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу», реформування Міністерства юстиції України.

Право кожного українця на правову допомогу закріплене Конституцією. В свою чергу Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає, що право на безоплатну первинну правову допомогу, тобто консультації, роз’яснення законодавства тощо, мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

 

Вторинна правова допомога включає такі види послуг: захист, представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, визначені у Законі «Про безоплатну правову допомогу». При цьому захист у кримінальних справах забезпечують Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які знаходяться в кожному обласному центрі України та місті Київ. Наданням правової допомоги у цивільних та адміністративних справах займаються місцеві центри, які із 1 липня 2015 року запрацювали по всій Україні. З 1 липня 2016 року в Україні будуть відкриті понад 400 бюро правової допомоги, де кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати фахову безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації.