назад

Десять зрубаних дерев – одна людська доля. Історія клієнта системи безоплатної правової допомоги

Клієнт адвоката системи безоплатної правової допомоги обвинувачувався в тому, що перебуваючи на території об’єкту природно-заповідного фонду України самовільно здійснив незаконну порубку шести  дерев породи сосна та чотирьох  дерев породи ялина, чим завдав матеріальної шкоди в розмірі 5232 грн. Органами досудового розслідування дане діяння кваліфіковане за частиною 1 статті 246 КК України, тобто незаконна порубка лісу.

У ході судового засідання адвокат системи безоплатної правової допомоги  Наталія Дем’яненко заявила клопотання про закриття матеріалів справи за вказаним вище епізодом з огляду на те, що її підзахисний обвинувачується за частиною 1 статті 246 КК України в редакції Закону України від 18.02.2016 №1019, а з 01 січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», відповідно до якого у статті 246 КК України істотною шкодою вважається шкода, яка у  дві тисячі і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, а діями обвинуваченого Державному підприємству заподіяна значно менша шкода ніж визначена Законом, тобто на даний час кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою, скасована.

Суд взяв до уваги доводи адвоката Наталії Дем’яненко та своєю Ухвалою задовільнив клопотання адвоката про закриття матеріалів справи по епізоду частини 1 статті 246 КК України.

Також у даному кримінальному провадженні чоловік обвинувачувався в тому, що перебуваючи за місцем проживання своєї сестри, проник до господарського приміщення, звідки таємно викрав електричний дриль та зварювальний інвертор, чим заподіяв останній матеріальної шкоди на загальну суму 2687 грн.

Органами досудового розслідування дане діяння кваліфіковане за частиною 3 статті 185 КК України, тобто крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому.

Адвокат Наталія Дем’яненко, узгодивши правову позицію зі своїм підзахисним, не погодилася с такою кваліфікацією кримінального діяння, оскільки органами досудового розслідування не наведено жодних належних та допустимих доказів, які б підтверджували винуватість особи за частиною 3 статті 185 КК України, а тому в ході судового розгляду справи прохала суд перекваліфікувати дії клієнта з частини 3 статті 185 на частину 2 статті 185 КК України.

Суд своїм вироком призначив покарання лише за частиною 2 статті 185 КК України із застосуванням статті 69 КК України у виді штрафу, що становить 850 грн.

Таким чином, завдяки професіоналізму адвоката Наталії Дем’яненко особі зменшено обсяг обвинувачення та призначено найменш сувору міру покарання та мінімальний розмір покарання.