назад

Дієві інструменти та механізми правової освіти громадян обговорювали за круглим столом

SuM 171208 018 грудня у Конгрес-центрі СумДУ відбувся круглий стіл за участю представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Головного територіального управління юстиції, Управління держпраці, Регіонального центру з надання БВПД, вищих навчальних закладів міста Суми та громадських організацій.

 

SuM 171208 02Відкрили засідання директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги ВАЛЕНТИНА ТРОШЕЧКО. До вітального слова було запрошено заступника голови Сумської обласної державної адміністрації МИКОЛА ПОДОПРИГОРА.

SuM 171208 03

Микола Анатолійович зазначив про важливість проведення тематичних заходів, які присвячені питанням підвищенню рівня правової освіти населення Сумщини. Було зазначено, що в рамках реалізації Обласної програми правової освіти населення у Сумській області 2017 – 2020 рр. органи виконавчої влади на місцях сприяють подоланню правового нігілізму та забезпеченню рівного права громади до правової освіти.

SuM 171208 04

ВАЛЕНТИНА ТРОШЕЧКО представила роботу Сумського місцевого центру з надання БВПД, розкрила основні завдання та місію Центру в системі безоплатної правової допомоги. «Правопросвітницька діяльність є одним із пріоритетних напрямків діяльності як Місцевого центру, так і Бюро правової допомоги. За 2,5 роки роботи системи Місцевий центр показав високі результати у здійсненні якісної та ефективної правової допомоги для різних соціальних верств. Послугами центру користується широке коло осіб, отже, не дарма, місцеві центри було названо найбільшим соціальним проектом держави. І кожна людина, яка до нас звертається, цьому підтвердження», – зазначила Валентина Трошечко.

SuM 171208 05 SuM 171208 06

 

 

Було наголошено на такому важливому факторі як співпраця з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, установами та навчальними закладами, а також громадськими організаціями, без яких повноцінне функціонування безоплатної правової допомоги неможливе.
ВІРА МОТРЕЧКО, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Сумської міської ради, наголосила на забезпеченні доступу громадян до джерел правової інформації, в Сумському регіоні були створені умови для підвищення рівня правової культури територіальної громади, з метою подолання правового нігілізму населення проведені відповідні заходи, спільно реалізовані з закладами освіти.

SuM 171208 07 SuM 171208 12

Головою громадського об’єднання «Сумське громадське коло» НІНОЮ ЧЕРНЯВСЬКОЮ була презентована школа волонтерів як інструмент подолання правового нігілізму населення. Перший курс лекцій запущено на Тиждень права, тренерами школи виступають адвокати системи безоплатної вторинної правової допомоги та фахівці Сумського місцевого центру.

SuM 171208 09

Про реалії співпраці, практичні можливості та дієвий інструмент у напрямку досягнення високого рівня правової культури та подолання правової необізнаності громади говорила ОЛЕНА МАРКОВА, кандидат юридичних наук кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС.

SuM 171208 08 SuM 171208 10 SuM 171208 11

Учасники дискусії були одностайні в оцінці проблем правової освіти та питаннях подолання правової неграмотності громадян, особливо у віддалених населених пунктах.

SuM 171208 13
На завершення заходу, в ході обговорення проекту Резолюції круглого столу, вирішили в майбутньому підписати Меморандум про співпрацю щодо реалізації заходів правопросвітництва та визначили пріоритетні напрямки взаємодії системи безоплатної правової допомоги та органів публічної влади.

SuM 171208 14 SuM 171208 15