назад

Для маленьких переселенців Полтавщини провели розважально-інформаційний правопросвітницький захід

Чимало українських дітей нині опинилися у складних і нетипових для свого віку життєвих ситуаціях. Війна позбавила їх відчуття безпеки та домівок, зробила багатьох сиротами чи напівсиротами. Діти, котрі стали потерпілими або свідками злочину, потребують особливої підтримки та допомоги. З огляду на це держава для надання правової допомоги виокремила таку категорію, як діти.  Вони потребують  підтримки не лише соціальної, правової, а й просто потребують турботи, уваги та звичайних дитячих радощів у цей складний для країни час.

Дітки з числа внутрішньо переміщених осіб – це дітки, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.  Кожній дитині в  Україні повинні  бути створені умови для розвитку  та здобуття освіти.

Вчора,  юристка Миргородського бюро правової допомоги   Олена Свечнікова  у  Миргородському Центрі інтелектуального розвитку  “Smartum” провела розважально-інформаційний правопросвітницький захід для дітей, які є  внутрішньо переміщеними особами, темою зустрічі стала тематика захисту права  дітей ВПО під час війни.

У  центрі  інтелектуального  розвитку «Smartum»  в ігровій формі відбулося знайомство дітей з числа внутрішньо переміщених осіб з їхніми правами, з використанням  малюнків та конкурсів. Малеча вчилась усвідомлювати себе громадянами нашої держави України, і як справжні маленькі громадяни заповнювати власні документи – Паспорти прав дитини.

 

Враховуючи те,  що всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто, окрім безоплатної первинної правової допомоги (правової інформації та юридичних консультацій), діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка полягає у захисті та представництві їхніх інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру.  Тому,  одним із ключових завдань фахівці системи безоплатної правової допомоги  Полтавщини в умовах воєнного стану є правове інформування про дітей їх права  та гарантії.

«Чільне місце у такій діяльності є правова просвіта  наших найменших   жителів країни.  Під час таких заходів ми орієнтуємося на проведення інтерактивних занять, заходів в ігровому форматі, щоб діти могли не лише дізнатися про права, а й відволіктися від умов сьогодення.   Цей захід – це чудова нагода у креативній та доступній формі навчити дітей їх базовим прав та як ними користуватися.»   – розповідає  Олена Свечнікова.

Адже попри все всі діти мають  право на безоплатну  правову допомогу, право на життя та щасливе дитинство!!!