назад
13.03.23

Для захисту прав звільнених з полону та членів сімей тих, хто ще в полоні: меморандум з ДП «Український національний центр розбудови миру»

Державне підприємство «Український національний центр розбудови миру», що виконує функції Національного інформаційного бюро, та Координаційний центр з надання правової допомоги підписали меморандум про співпрацю.

Мета — об’єднати зусилля для забезпечення захисту прав звільнених з полону держави-агресора військовополонених та цивільних громадян, а також членів сімей людей, які перебувають у полоні.

Сторони спільно працюватимуть, зокрема, над:

  • Спрощенням доступу до безоплатної правової допомоги звільненим з полону особам, а також членам сімей осіб, які перебувають у полоні, з метою вирішення їхніх правових питань;
  • Аналізом найпоширеніших правових питань, підготовкою роз’яснень щодо порядку їх реалізації, а також захисту у разі порушення.
  • Напрацюванням спільних методичних та інформаційних матеріалів з роз’ясненнями щодо порядку реалізації основних прав та соціальних гарантій, розповсюдженням серед відповідних категорій осіб.
  • Проведенням спільних інформаційних кампаній.
  • Перенаправленням осіб за отриманням відповідних послуг між контактним центром системи БПД та гарячою лінією Національного інформаційного бюро.

«З 19 листопада 2022 року особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу», – повідомила начальниця управління доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Це означає, що вони мають право на такі види правових послуг як захист; здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах; складення документів процесуального характеру, на час позбавлення особистої свободи та після звільнення у зв’язку із захистом прав і законних інтересів, порушених через позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Минулого року до бюро правової допомоги звернулися понад 200 українців з цих питань. Найчастіше зверталися по допомогу зі встановленням факту перебування у полоні, нарахуванням та виплат одноразової грошової допомоги після повернення з полону.

Як отримати безоплатну правову допомогу

  • Зателефонувати до контактного центру системи БПД 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні. Юристи на зв’язку у будні з 8:00 до 19:00, у суботу та неділю з 9:00 до 18:00
  • Звернутись до бюро правової допомоги: https://bit.ly/bpd_buro.