назад

Дніпряни об’єднують зусилля задля привернення уваги до проблеми торгівлі людьми

IMG 837614 та 15 серпня 2017 року представники Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у тренінгу на тему «Взаємодія суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми». Захід, на якому були присутні також представники обласних державних та громадських організацій, провела ГО «Промінь Дніпро» за підтримки Міжнародної організації з міграції.

Учасники дводенного тренінгу ознайомилися з діяльністю та функціональними можливостями обласних організацій, що працюють у сфері протидії торгівлі людьми, основними поняттями та видами торгівлі людьми. А ще освоїли практичні навички «ідентифікації постраждалих», організувавши інтерактивну роботу в групах. Не обійшли увагою і тему реінтеграції та реабілітації, адже постраждала особа має безліч негативних наслідків, в тому числі й правових. У цьому контексті фахівці Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД нагадали присутнім про функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні.

Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Статистичні данні, які пролунали під час тренінгу, дають уявлення про масштаб цієї проблеми. Так, за даними дослідження, проведеного на замовлення МОМ, понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. Це робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

Країною-лідером щодо торгівлі людьми з України залишається Російська Федерація – 67% випадків у 2016 році (64% у 2015 р. та 77% у 2014 р.). На другому місці – країни-члени Європейського Союзу, звідки повернулося 17% постраждалих осіб (20% у 2015 р., 15% у 2014 р.), з них понад 86% постраждали у Польщі, решта – в Італії, Німеччині, Греції, Фінляндії, Литві, Австрії, Чехії та Великобританії. Інші країни призначення у 2016 році: Білорусь, Казахстан, Туреччина, Китай, Таїланд, Монголія, ОАЕ, Ізраїль…

Зросло в останні роки і число осіб, які постраждали від внутрішньої торгівлі людьми в Україні. У 2016 р. воно становило 9% від загальної кількості випадків, у порівнянні із 3% у 2015 р., 2% у 2014 р. (остання цифра включає 26 осіб, які постраждали від торгівлі людьми на території Автономної Республіки Крим та 17 осіб, які постраждали від торгівлі людьми та піддавалися експлуатації на тимчасово непідконтрольних Уряду України територіях Донецької та Луганської областей).

Отже, питання торгівлі людьми сьогодні є для України надзвичайно актуальним. Учасники тренінгу вирішили об’єднати свої зусилля і домовились про проведення спільної превентивної роботи у навчальних закладах, організацію заходів до Європейського та Всесвітнього днів протидії торгівлі людьми у 2017 році, до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». А також різних акцій та флешмобів метою проведення яких є привернення уваги до проблеми торгівлі людьми.

Нагадуємо, що у разі порушення ваших прав, ви можете звернутися до Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел. (056)742-82-30, (099)232-77-89.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України). 

{gallery}news/2017/08/6{/gallery}