назад
18.08.17

Відбувся семінар на тему: «Актуальні питання судово-психіатричної експертизи у кримінальних провадженнях з розслідування ДТП»

IMG 20170817 182135

17 серпня 2017 року за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», директором Київського міського центру судово-психіатричної експертизи Світланою Опейдою проведено семінар  для адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги на тему: «Актуальні питання судово-психіатричної експертизи у кримінальних провадженнях з розслідування ДТП».

Під час семінару експерт розповіла про організаційно-процесуальні основи судово-психіатричної експертизи в Україні, її правовий статус, завдання, підстави, порядок призначення та основні її  форми.

Окремим блоком, експертом виділені питання пов’язані з призначенням експертизи у кримінальних провадженнях при розслідуванні дорожньо-транспортних пригод, особливостям визначення стану осудності особи, а також психічним розладам, що виникають у підозрюваного після ДТП.

По закінченню заходу експерт дала кваліфіковані відповіді на питання адвокатів, які в свою чергу поділилися досвідом та практичними порадами, що виникають під час здійснення захисту.

IMG 20170817 174422IMG 20170817 173158IMG 20170817 174440

Відповідно до статті 17 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечує участь захисника особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, особам, які затримані за підозрою у вчиненні злочину, особам, до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою, а також при здійсненні досудового розслідування та судового провадження у випадках, коли захисник відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК) залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. 

Згідно з п.1 частини першої статті 49 КПК захисник за призначенням залучається, зокрема, у разі, якщо відповідно до вимог ст. 52 Кодексу участь захисника є обов’язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника – наприклад у провадженнях щодо неповнолітніх; щодо осіб, відносно яких розглядається питання про застосування примусових заходів медичного характеру; щодо осіб, які внаслідок психічних чи фізичних вад (німі, глухі, сліпі, тощо) не здатні повною мірою реалізувати свої права; щодо осіб, які не володіють мовою, якою ведеться кримінальне провадження; щодо осіб, стосовно яких здійснюється спеціальне досудове розслідування або спеціальне досудове провадження.

 

Також Регіональний центр надає правову допомогу засудженим особам на підставі їх звернень.
За номером 0-800-213-103 до Регіонального центру можуть звернутися близькі родичі або члени сім`ї затриманого, якщо їм відома інформація про таке затримання.

30 квітня 2017 року фахівці Четвертого київського місцевого центру взяли участь в акції: «Велопатруль невідкладної безоплатної правової допомоги» в Національному комплексі “Експоцентр України” – ВДНГ, з метою підвищення правової свідомості, культури та освіченості населення.