назад
22.01.20

До Дня Соборності України в Херсоні пройшла інформаційно-роз´яснювальна акція

З нагоди Дня Соборності України та 101-ї річниці проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в Херсоні біля пам’ятника Тарасу Шевченку зібралися керівники області та міста, народні депутати, представники державних установ, громадськість, аби разом відзначити одну з найважливіших в історії становлення української держави подію.  

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, який з робочим візитом перебуває на Херсонщині, звернувся до херсонців:

Ми пройшли дуже важкий шлях для того, щоб отримати свою велику незалежну країну. Сьогодні ви особливо це відчуваєте, тому що знаходитесь біля тимчасово окупованих територій та краще за всіх розумієте всю складність ситуації. Однак наша держава, наші люди зможуть зробити так, щоб через деякий час ми знову були великою, єдиною, цілісною державою зі своїми успіхами, зі своєю історією, зі своїми досягненнями та щасливим майбутнім. Все це залежить від кожного з нас. Я думаю, що разом ми зможемо це зробити».

Присутні вшанували річницю доленосного підписання Акту Злуки між УНР та ЗУНР, який символізує національну єдність, згадали про тих, хто виборював незалежність України, хто загинув на Майдані та поклали квіти до погруддя Тараса Шевченка.

По завершенні мітингу фахівці Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова разом зі студентами-практикантами провели інформаційно-роз´яснювальну акцію, під час якої вітали містян зі святом, наголошуючи на важливості територіальної цілісності України та єдності, віри і любові до рідної землі, бажали святкового, але продуктивного дня, з Україною в серці!

Окрім того, перехожі дізнались, що всі особи, які перебувають під юрисдикцією України, мають право отримати за рахунок держави правові послуги. Закон України «Про безоплатну правову допомогу» визначає порядок надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Первинна правова допомога включає в себе надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), а також надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації.

Вторинна правова допомога включає такі правові послуги, як захист, представництво інтересів особи в суді, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення процесуальних документів.

Дізнались херсонці і про те, які саме категорії громадян мають право на вторинну правову допомогу, але за більш детальною інформацією фахівці радили звертатися до найближчого місцевого центру чи бюро правової допомоги або відразу телефонувати на гарячу лінію системи БПД: 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно в межах України).