назад

Урок державності «З Україною в серці!»

До Дня Соборності України фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова для учнів 10-Б класу загальноосвітньої школи № 52 провели урок державності «З Україною в серці!».

Варто відзначити, що учнівська молодь дуже любить відвідувати Херсонську бібліотеку №23 для юнацтва імені І.Багряного, на базі якої пройшов урок,  бо всі заходи, які там проходять, вчать, розвивають і виховують молодь, а ще – тренують їх допитливий розум.

Вітаючи дітей, завідувачка бібліотекою Тетяна Олександрівна Зєбєлян звернула увагу на книжкову виставку, присвячену державності України, та зробила презентацію відкритого перегляду літератури.

Що символізує дата 22 січня, як відбувалось об´єднання Української та Західно-Української Народних Республік в єдину державу, яку роль в історії державотворення зіграв підписаний у 1919 році Акт злуки – про все це розповіла заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко.

Окрім того, вона коротко охарактеризувала основні етапи становлення української державності, розповіла про роль та місце України в системі сучасних міжнародних відносин та окреслила можливі шляхи та напрямки розбудови України на сучасному етапі.

Слід сказати, що підлітки жваво обмінювалися думками щодо подальшого розвитку країни, згадали і про видатних діячів державотворення та борців за свободу і незалежність. Олена Вікторівна, у свою чергу, зауважила, що наша країна давня, але як незалежна – ще зовсім молода, тому закликала молодь любити й оберігати її, і тоді вона засяє яскравою зіркою на європейськім небосхилі.

Продовжуючи тему патріотичного виховання та історичної обізнаності школярів, начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова провела інтелектуальне змагання,  яке складалося з 50 запитань трьох рівнів складності і пройшло у формі брейн-рингу.

Учасники розділились на три команди і за кожну правильну відповідь отримували по цукерці, а потім разом з арбітрами, у ролі яких виступили працівники бібліотеки, рахували загальну кількість балів, і найбільш активні учасники отримали солодкі призи.

Варто сказати, що брейн-ринг допоміг підліткам продемонструвати гарні знання про Україну, її географію, етапи становлення державності, історію козацтва, народні свята та українську літературу.

Наостанок хочеться процитували Володимира Сосюру: «Люби свій край, всю душу солов’їну і серця жар йому віддай». Написавши колись ці слова, поет вже ніколи не відступався від них, тож побажаємо, щоб ці рядки стали своєрідним девізом і для нашої молоді, як стали вони для Володимира Сосюри, Василя Симоненко, Ліни Костенко, чия творчість надихає та наповнює любов´ю до рідної землі:

Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води…
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов’їну.

***

Можеш вибирати друзів і дружину,
Вибрати не можна тільки Батьківщину.

Можна вибрать друга і по духу брата,
Та не можна рідну матір вибирати.

За тобою завше будуть мандрувати
Очі материнські і білява хата.

І якщо впадеш ти на чужому полі,
Прийдуть з України верби і тополі.

Стануть над тобою, листям затріпочуть,
Тугою прощання душу залоскочуть.

Можна все на світі вибирати, сину,
Вибрати не можна тільки Батьківщину.

***

Буває, часом сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–
оці степи, це небо, ці ліси,
усе так гарно, чисто, незрадливо,
усе як є – дорога, явори,
усе моє, все зветься – Україна.