назад

Docudays UA на Сумщині: про права в умовах надзвичайного стану

Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області доєднується в якості одного із організаторів до переглядів фільмів в рамках 19 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Сумщині.

З нагоди початку фестивалю директорка Регіонального центру Олена Демченко  та фахівці структурних підрозділів системи БПД Сумщини доєдналися до прес – конференції та анонсували початок переглядів.

Тема цьогорічного Мандрівного Docudays UA – «Надзвичайний стан» – дуже зрозуміла та близька всім українцям та українкам. 

«Кожного року Docudays є особливим, бо кожного року обираються стрічки, які розкривають ту чи іншу проблему. Цього року основною темою фестивалю є надзвичайний стан. Це виняткова ситуація, коли звичне життя та плани на майбутнє поставлені на паузу. А базові життєві потреби й людські права – під постійною загрозою», – розповідає регіональна  координаторка Мандрівного Docudays UA у Сумській області Юлія Тарасенко-Баландіна.

Серед організаторів заходу наш активний партнер – ГО «Північна правозахисна група»  в особі виконавчої директорки Наталії Єсіної. Участь у прес-конференції взяли правники Сумщини, волонтери БПД, активісти громадських організацій тощо.

Координаторка 19 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Сумщині є також волонтеркою проєкту «Волонтер БПД» і другий рік поспіль співпрацює із Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області.

В якості одного із організаторів на постійні основі Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області долучається до кінопоказів.

«Цінності Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA співпадають із цінностями системи безоплатної правової допомоги, адже мета цьогорічного кінофестивалю перегукується з місією системи безоплатної правової допомоги – створити можливості для забезпечення захисту прав людини», – акцентувала під час виступу Олена Демченко.

Кінопокази фестивалю Docudays – незвичайні перегляди відео. Щоразу це онлайн-подія, яка включає презентацію фільму, його перегляд та подальше обговорення проблеми, якій присвячена стрічка.  

Щоб долучитися до показів, необхідно попередньо зареєструватися за посиланням. Зареєстровані учасники отримають на електронну пошту інформацію для входу у зум-конференцію. Під час зум-конференції відбувається презентація фільму, потім глядачі отримують промокод для безкоштовного перегляду стрічки в онлайн-кінотеатрі, а по завершенню перегляду у зум-конференції відбудеться обговорення.

Запрошуємо до перегляду наступних  кінострічок: 

  • 27.12.2022, 16.30, фільм «Мир та спокій». Коли російські війська вторглися до України, відомий драматург Андрій Бондаренко написав п’єсу, де розповідає про життя, обірване війною. Автор зосереджується на житті своєї родини. На зміну миру та спокою, які були із ним з дитинства, приходять історичні травми, революції, війна. І тепер, у дорослому віці, Андрій стикається з загрозою, свідком якої були попередні покоління його родини. Ці думки втілилися в одноактну п’єсу, написану як відповідь на події, що розгорталися.
  • 28.12.2022, 16.00, фільм «Синдром Гамлета» За декілька місяців до повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році п’ятеро молодих жінок і чоловіків беруть участь в унікальній постановці, яка намагається пов’язати їхній досвід війни з шекспірівським «Гамлетом» .  

Мандрівний міжнародний фестиваль Docudays UA, як раз і покликаний сформувати  вміння критично переглянути  фільм через призму права.