назад

Підкажуть, порадять, допоможуть. Як отримати безоплатну правову допомогу розповіли в Одесі

Інтерв’ю з директоркою Регіонального центру з надання БВПД Світланою Клішиною опублікувала газета «Вечірня Одеса».

Багато людей знають про систему БПД, тому що вже зверталися та отримали правову допомогу. А для тих, хто вперше чує про можливість отримати безкоштовно найрізноманітнішу кваліфіковану допомогу та підтримку, аж до представлення інтересів у суді – розповідаємо.

Кримінальне провадження побудовано так, що на жодному етапі не можна обійтися без участі адвоката. І якщо людина – затримана, обвинувачена – а захисника немає, то достатньо про це сказати поліцейському, слідчому судді. Вони вже знають, що робити. І тоді ми маємо дві години на те, щоб знайти адвоката. У цьому випадку Регіональний центр виступає як адміністратор процесу захисту прав людини. Ми працюємо у режимі 24/7, та маємо у своєму розпорядженні штатних юристів та адвокатів, які співпрацюють за договором. Для клієнта всі послуги, які будуть надані, – безкоштовні, оскільки за них уже заплатила держава!»,- розповідає очільниця Регіонального центру.

В інтерв’ю директорка також розповіла, що таке первинна правова допомога та з якими питаннями можна звертатись до місцевих центрів та бюро правової допомоги.

Примітно, що Одеська область лідирує в країні за обсягом і якістю безоплатної правової допомоги. Один із доказів цього твердження – у середньому на місяць близько тисячі громадян звертаються до тих чи інших офісів системи БПД.

Правову допомогу ми намагаємося зробити максимально доступною. Кожна людина може звернутись до офісів системи БПД для отримання правової інформації, консультації або роз’яснення з правових питань. Безкоштовну вторинну правову допомогу, а саме захист, послуги по представництву інтересів в суді та складення документів процесуального характеру можуть отримати соціально незахищені верстви населення. Це можуть бути особи, які отримують дохід менше 5 тисяч грн, люди з інвалідністю, діти, внутрішньо переміщені особи, ветерани війни. Напевно, незабаром цей перелік поповниться новими категоріями», – каже Світлана Клішина.

Працівники місцевих центрів досить таки легкі на підйом та приймають заявки на консультації та правову допомогу від мешканців сіл, які не можуть доїхати до районного центру. Тому, юристи раз на місяць, а якщо буде потрібно, то раз на два тижні виїжджають у той чи інший населений пункт. Йде війна, а життя триває. І людей, як і раніше, хвилюють взаємини з пенсійним фондом, соціальними службами, багато спадкових справ, земельних суперечок.

Однак не лише цими питаннями займається Регіональний центр. Зараз активно освоюється новий напрямок – медіація. Це процес проведення переговорів за допомогою посередника з метою вирішення конфлікту. Медіація є альтернативою суду, та існує для врегулювання спору, який задовольнить обидві сторони.

Також, дуже важлива тема – правосуддя дружнє до дитини. Погодьтеся, що у підлітковому віці можна таких «подвигів» чинити, що потім будеш усе доросле життя шкодувати. Завдання юриста – допомогти молодій людині не заплутатися в неприємній ситуації, вийти з неї так, щоб не зіпсувати свою долю. Саме тому з 2019 року в Україні успішно реалізується «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Якщо у вас є питання правового характеру, приходьте до нас та запитайте. Ми обов’язково вам підкажемо, порадимо, допоможемо»,- закликає Світлана Клішина.

Як отримати безоплатну правову допомогу:

  1. Зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).
  2. Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).
  3. Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.
  4. Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua