назад

Домашнє насильство – головне не мовчати!

В Україні тільки 1 з 10 випадків домашнього насильства стає відомим поліції, та навіть при цьому щодоби реєструють 316 звернень постраждалих. 137 жінок у всьому світі щодня гинуть через домашнє насильство від рук своїх партнерів чи близьких родичів.

У рамках  соціальної акції «16 днів проти насильства» Чернівецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та  Управління патрульної поліції в Чернівецькій області влаштували серію заходів для студентів міста Чернівці на тему «Запобігання та протидія домашньому насильству».

«Домашнє насильство ще називають побутовим, або сімейним насильством. Це дії насильницького характеру, які вчиняє одна людина щодо іншої (або групи осіб) у домашніх умовах», – зазначила фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля.

Зазвичай люди, які зазнають домашнього насильства, не розуміють, що зіткнулися з ним. У суспільстві існує думка, що насильством треба вважати лише фізичні вияви агресії. Проте існують його різновиди.

Психологічне насильство може проявлятись у тому, що людина принижує та маніпулює вами, зневажає та ігнорує ваші бажання, думки, почуття. До цього виду насилля також відносять переслідування, постійний контроль з боку кривдника, погрози.  Коли вас обмежують у доступі до грошей чи забороняють використовувати ваші кошти так, як ви вважаєте за потрібне, це можна вважати економічним насильством. До нього також належить пошкодження вашого майна, перешкоджання в доступі до їжі, житла, майна, обмеження в можливості працевлаштування чи навчання, змушення до жебрацтва та шантаж. Якщо вас ґвалтують або примушують до небажаних сексуальних контактів, то це приклад сексуального насильстваФізичне насильство проявляється у побиттях, обмеженні вашої свободи, коли вас не випускають з власного дому або, навпаки, не впускають туди.

«Якщо ви зазнали будь-якого з видів насильства або розумієте, що існує загроза його скоєння, пам’ятайте, що найголовніше правило – НЕ МОВЧАТИ! Розкажіть друзям, знайомим, сусідам або родичам про такі факти. Попередьте їх про можливу небезпеку та попросіть звернутися до поліції в разі необхідності» – наголошували  під час зустрічей представники Управління патрульної поліції в Чернівецькій області.

Загалом у правопросвітницьких заходах взяли участь понад 250 студентів.