назад
05.12.19

Партнерство заради розвитку громадянського суспільства

Взаємодія між працівниками центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та представниками «Благодійного фонду «Стабілізейшн Суппорт Сервісез» для забезпечення прав осіб, постраждалих від збройного конфлікту; інформування внутрішньо переміщених осіб про їхні права та можливості інтеграції в громади; посилення правового захисту мешканців громад. Ці та інші напрями співпраці передбачені угодою про партнерство між Координаційним центром з надання правової допомоги та благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшн Суппорт Сервісез».

«У нас співпадають вектори стратегічних напрямів діяльності. Розвиток громадянського суспільства. Покращення правової та соціальної спроможності громад. Інформування громадян, у тому числі, вразливих категорій, про їхні права та можливості їх захисту», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

У рамках угоди про партнерство, зокрема, проводитимуться спільні заходи, спрямовані на підвищення якості правових послуг, покращення кваліфікаційного рівня працівників системи надання безоплатної правової допомоги, а також правової поінформованості мешканців громад. Розроблятимуться та розповсюджуватимуться інформаційні матеріали (плакати, буклети, методичні рекомендації) щодо прав та соціальних гарантій осіб, у тому числі тих, які постраждали від конфлікту. Відбуватиметься обмін успішними практиками, існуючими проблемами та пропозиціями покращення реалізації, відновлення та захисту прав громадян, зокрема, внутрішньо переміщених осіб.

«Наша мета – створити можливості для подолання наслідків конфлікту, дотримання прав людини та забезпечення рівного доступу до правосуддя. Благодійний фонд працює з 2016 року в усіх областях України для встановлення верховенства права, зміцнення соціальної згуртованості, утвердження поваги до прав людини та створення рівних можливостей для їх реалізації», – наголосив директор благодійного фонду «Стабілізейшн Суппорт Сервісез» Гамільтон Дермот Ентоні.

Перспективною є співпраця у рамках проєкту «Розвиток соціальної згуртованості в Україні» шляхом посилення регіонального та місцевого соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та ветеранів та інших осіб, які постраждали від конфлікту, який впроваджує «Стабілізейшн Суппорт Сервісез». Його мета – гарантувати захист всім без виключення мешканцям ОТГ, зокрема тим, які постраждали внаслідок війни та окупації. Це, в першу чергу, переселенці, ветерани АТО/ООС, діти та люди похилого віку.

Як розповіла юристка та експертка з адвокації благодійного фонду Ганна Дудінська, вже відібрано 63 пілотних ОТГ по всій Україні. Їхніх представників навчатимуть, як проводити оцінку потреб громад та її мешканців. Потім експерти допоможуть учасникам проєкту скласти соціальні паспорти громад. Потім у регіонах будуть реалізовані заходи та інформаційні кампанії, спрямовані на інформування громадян, зокрема, постраждалих від конфлікту на Донбасі та окупації Криму, про їхні права та можливості інтеграції в громади.

Система БПД також розвиває сервіси та реалізовує низку проєктів у громадах. У планах – створення у громадах громадських центрів доступу до правосуддя, що покращить доступ людей до правової допомоги та альтернативного вирішення спорів, адміністративних та соціальних послуг.

«Настав час для комплексних рішень. Вже є попередня домовленість з Черкасами про відкриття такого центру на базі центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Особливої уваги потребує зараз відновне правосуддя для неповнолітніх. Саме громади найбільше зацікавлені в ресоціалізації дітей, поверненні їх у суспільство», – підкреслив Олексій Бонюк.

Система БПД також працює над створенням розвинутої волонтерської мережі. Волонтери братимуть участь в правопросвітницьких заходах, інформаційних кампаніях, направлятимуть клієнтів до системи БПД, попереджатимуть про можливість порушення прав. Вони також допомагатимуть у вирішенні правової проблеми через співпрацю із центрами безоплатної правової допомоги. Ці волонтери матимуть окрему спеціалізацію, наприклад, сімейні радники, земельні радники, радники ВПО тощо. Вони проходитимуть спеціальне навчання та матимуть доступ до бази знань системи БПД.