назад

Домашнє насильство: запобігання та протидія

Про те, яку допомогу можуть отримати особи, постраждалі від насилля в родині, в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області розповіли під час зустрічі з представниками державних установ, громадських організацій та навчальних закладів у межах акції «16 днів проти насильства». Захід відбувся за ініціативи Управління патрульної поліції в Сумській області на базі бібліотеки ім. Т.Г Шевченка.

Так, фахівчиня Олена Омельченко повідомила, що починаючи з січня 2018 року право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали особи, постраждалі від домашнього насилля. Це означає, що права цих громадян захищатимуть у суді адвокати або юристи, а за їхні послуги сплачуватиме не клієнт, а держава. Також присутні дізналися, скільки постраждалих від насильства громадян у 2019 році вже звернулися до центрів з надання БВПД. «У 2019 році зафіксовано 652 звернення. Минулого року було 241. Це не означає, що кількість випадків збільшується. Це значить, що в людини збільшується віра в те, що її захистять. Звернутися за правовою допомогою можна і в телефонному режимі за номером 0 800 213 103», – зазначила Олена Омельченко.

Також представниця Регіонального центру розповіла про низку правопросвітницьких заходів, які проводять фахівці центрів та бюро правової допомоги для різноцільової аудиторії, роз’яснюючи населенню про відповідальність за вчинення злочину й про ті заходи, які передбачені стосовно кривдника.

Працівники поліції розповіли про роботу мобільної групи «ПОЛІНА», котра реагує на випадки домашнього насильства. Наразі по м. Суми винесено 76 тимчасових заборонних приписів.

Під час заходу також переглянули відеоматеріали, котрі інформують про необхідність повідомляти щодо випадів вчинення насильства. Завершенням зустрічі стало обговорення подальшої справпраці всіх присутніх у даному напрямку.

Довідково: на зустріч також були запрошені представники департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради, ГУНП Сумської області, спецiалiсти Сумського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,  Приймальня УГСПЛ м. Суми, громадських організацій, психологи, сімейні радники, студенти та викладачі Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, Сумської філії ХНУВС.