назад

Допомога Охтирського місцевого центру членам Українського товариства глухих

До Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги 15 серпня від імені членів Українського товариства глухих (УТОГ) звернулася перекладач жестової мови Наталія Лиховітько. 

Одним з питань, що цікавило сім’ю з вадами слуху, було наступне: вивезення культурних цінностей (ікони та медалі).

Начальником відділу правової інформації та консультацій Миколою Кравченко надано роз’яснення з цих питань. Він пояснив, що порядок вивезення та ввезення культурних цінностей регулюється Законом України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей». Відповідно до ст. 10 попередньо зазначеного Закону Центральний орган виконавчої влади забезпечує формування державної політики в сфері вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей. Тому членам УТОГ  пояснено, що порядок оформлення права на тимчасове вивезення культурних цінностей та контроль за їх переміщенням через державний кордон України здійснюється Охтирською міською радою.

Микола Кравченко порадив звернутися до цією установи, де оформлять право на тимчасове вивезення ікони: складуть перелік культурних цінностей та встановлять режим для тимчасового вивезення. Також речі буде занесено до бази даних переміщених культурних цінностей. «Попередньо Вам як власнику культурних цінностей необхідно буде скласти клопотання. Потім уже за наявності такого волевиявлення  на підставі висновку державної експертизи прийматиметься рішення про можливість чи неможливість вивезення культурних цінностей. Протягом місяця у письмовій формі ви повинні бути повідомлені про прийняте рішення. Вам, як власнику, у разі одержаного дозволу буде видано свідоцтво про право вивезення»   , – додав юрист Охтирського місцевого центру з надання БВПД.

Що стосується медалі, то при перетині кордону достатньо буде показати наявність свідоцтва на неї, що й підтвердить законне володіння річчю.