назад

Допомога переселенцям зі сходу країни

2016 08 04 MПо допомогу у вирішенні питання щодо припинення аліментних зобов’язань до Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся переселенець зі східного регіону України.

Чоловік пояснив, що донедавна він мав постійну роботу, стабільний дохід та справно виконував рішення суду щодо сплати аліментів на утримання малолітньої доньки. Проте, у зв’язку із збройним конфліктом на сході країни, з метою уникнення негативних наслідків, він змушений був покинути своє постійне місце проживання та виїхати з непідконтрольної території.

Внаслідок цього, через відсутність доходів, у чоловіка виникла заборгованість по сплаті аліментних коштів. Враховуючи, що з вересня 2014 року дівчинка проживає разом з ним та повністю знаходиться на його утриманні, чоловік вважає, що можливо припинити стягнення аліментів та звільнити його від сплати заборгованості.

Згідно вимог чинного законодавства, зокрема положень статті 233 Цивільного процесуального кодексу України, після набрання рішенням суду, яким присуджено періодичні платежі, законної сили, у разі зміни обставин, що впливають на розмір платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред’явлення нового позову вимагати зміни розміру аліментів строків платежів або звільнення від їх сплати.

Водночас, статтею 197 Сімейного кодексу України передбачено, що суд може повністю або частково звільнити платника аліментів від сплати заборгованості за аліментами, якщо вона виникла у зв’язку з його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення.

Адвокат, призначений для надання чоловіку безоплатної вторинної правової допомоги, ознайомившись з наявними матеріалами та документами подав до суду позовну заяву, в якій чітко обґрунтував наявність всіх законодавчо визначених підстав для того, щоб припинити стягнення аліментів, а також те, що причини несплати аліментних зобов’язань є справді істотними, а вимоги позовної заяви цілком обґрунтованими.

Як наслідок, за результатами розгляду справи, Герцаївський районний суд Чернівецької області припинив стягнення аліментів та звільнив позивача від сплати аліментної заборгованості.

Судове рішення набрало законної сили. Апеляційна скарга на рішення суду по даній справі відповідачем не подавалась.