назад
09.09.16

Доступ до правосуддя під час конфлікту – обговорення у рамках семінару в Краматорську

image 0 02 01 d5f10443a7514fdcc6f3d0c91d64d858d4436bb8e1182bd71770e692a5a61d41 VВпродовж 8 та 9 вересня у місті Краматорськ на Донеччині пройшов семінар «Доступ до правосуддя під час конфлікту», що мав на меті обговорення та пошук шляхів вирішення проблем, пов’язаних із складністю доступу до правосуддя та надання правової допомоги у регіонах, постраждалих від конфлікту на Сході України. Семінар організований у рамках проекту «Сприяння єдності судової практики адміністративних судів України» Координатором проектів ОБСЄ в Україні спільно з Вищим адміністративним судом України за підтримки уряду Федеративної Республіки Німеччина.

Серед учасників заходу – українські та міжнародні експерти в галузі права, судді, представники Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, Управління Верховного комісара з прав людини ООН, державних установ та громадських організацій, що опікуються правами людини, зокрема, постраждалих у наслідок конфліктів тощо. У семінарі також взяли участь представники Координаційного центру з надання правової допомоги– начальник управління забезпечення якості правової допомоги, голова ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько, начальник управління стратегічного планування та фінансів Сергій Кучерук та начальник відділу внутрішнього аудиту Віталій Охріменко.

image 0 02 01 6d269702eb27e05660a84c11feb3d113861c6073ae2f0da95afd3c9f9dd040dc V 

Захід проводився з метою обговорення ситуації, що склалася навколо масових випадків порушення прав громадян на територіях, які постраждали від конфлікту на Сході України, і вчинення неправомірних дій щодо них через складність доступу до правосуддя. Серед основних питань, які обговорювали експерти, є проблема втрати матеріалів справ та їх вплив на незаконне тримання під вартою або позбавлення волі, недостатній доступ до безоплатної правової допомоги для населення, яке проживає у регіонах, постраждалих від конфлікту, у тому числі так званих «сірих зонах», а також відсутність планів дій у надзвичайних ситуаціях для судів, що працюють у регіонах, постраждалих від конфлікту.

У ході семінару фахівці обговорили можливі шляхи вирішення таких проблем.

Під час свого виступу на семінарі Вікторія Мітько розповіла про досвід системи БПД у забезпеченні доступу до правової допомоги населення, яке проживає у регіонах, постраждалих від конфлікту.

image 0 02 01 0a572f08f1e9c22dd16a8106e1d948f15886b98af8095bbd66bbe4ef93bbdc56 V

Вона розповіла, що безпосередньо в Донецькій області діють один регіональний і два місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – в містах Маріуполь та Краматорськ. У рамках реформи територіальних органів Міністерства юстиції України, якою передбачається відкриття більше чотирьохсот бюро правової допомоги на території України, в Донецькій області вже з вересня цього року відкриваються 17 таких бюро – 12 з них вже працюють і готові реалізовувати свої функції. Зокрема, як зазначила вона, такі бюро уже відкриті у містах районного значення Курахове, Вугледар, Волноваха, Селидове, Костянтинівка, Дружківка, Торецьк, Добропілля, Лиман, Слов’янськ, Бахмут та в смт. Нікольське. «Серед функцій бюро правової допомоги в першу чергу варто – активна правопросвітницька діяльність, так як побудова здорової демократичної держави, успішна реалізація реформ, в першу чергу, залежать від правової обізнаності громадян. Також у функції бюро входять надання безоплатної первинної правової допомоги та забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги», – зазначила вона.

image 0 02 01 5dbdaad92ee7f28bb6e5e367eeef8c32e2a604c71855b5cfe3dba868788c65c9 V

Вікторія Мітько розповіла, що нерідко люди, яким необхідна безоплатна правова допомога, – представники соціально вразливих категорій населення. Подекуди їм складно дістатися до найближчого місцевого центру, щоб отримати необхідну допомогу (як фінансово, так і фізично). Особливо це актуально й для людей, які проживають у зонах конфлікту, та суміжних із ним територіях. Тому, як повідомила вона, центри та бюро здійснюють низку заходів, які сприяють доступу до безоплатної правової допомоги. Так, за її словами, це створення та забезпечення постійного функціонування мережі дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги (в основному, вони знаходяться в міських бібліотеках, в яких є комп’ютерні зали). Співробітники місцевих центрів під час скайп-консультацій надають безоплатну первинну правову допомогу (правові консультації) людям, які прийшли до бібліотек. Після чого співробітники бібліотеки можуть відсканувати необхідні документи людини, надати бланк заяви на надання безоплатної вторинної правової допомоги, які згодом будуть відправлені в місцевий центр для обробки і прийняття подальшого рішення щодо призначення такі особі адвоката за рахунок держави.

Крім того, активно працюють мобільні пункти доступу до БПД. Юридичні відділи органів місцевого самоврядування здійснюють прийоми громадян, під час яких надають безоплатну первинну правову допомогу, а також ведуть запис громадян, які бажають отримати безоплатну вторинну правову допомогу. У той момент, коли кількість таких громадян досягає, щонайменше, десяти чоловік, фахівець органу місцевого самоврядування дзвонить до місцевого центру і повідомляє, що з’явилася необхідність у здійсненні виїзного прийому громадян. Також працівниками центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з партнерами здійснюються виїзні прийоми громадян, зокрема в місцях компактного проживання переселенців, місцях дислокації військовослужбовців, медичних установах, центрах зайнятості, віддалених селищах. Перед виїздом фахівців центрів на місця громади попереджають відповідними оголошеннями і анонсами. Складаються відповідні графіки таких консультувань, про що центри повідомляють громади через веб-сайти державних організацій та регіональні ЗМІ.

image 0 02 01 b0cf51fa781dd1e43848c717cf1ebb06ce33de4264bb2b1190029d244da5ae25 V

Разом з цим центри безоплатної правової допомоги активно співпрацюють з міжнародними організаціями.

«Завдяки партнерству з іншими організаціями та установами, за підтримки адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, є можливим здійснювати подібні виїзди. У центрах безоплатної вторинної правової допомоги працюють кваліфіковані юристи, які завжди готові надати необхідну допомогу мешканцям громад. Ми завжди готові брати участь у виїздах як на території, підконтрольні українській владі, так і в виїздах у «сіру зону». Так само ми готові надавати необхідну методологічну підтримку органам місцевого самоврядування, громадським організаціям щодо організації надання безоплатної правової допомоги», – наголосила Вікторія Мітько.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2016 року у районах та містах обласного значення по всій території Україні розпочали надавати послуги понад 400 бюро правової допомоги. Звернувшись до них, кожен мешканець територіальної громади зможе отримати безкоштовні консультації з правових питань та скористатися електронними сервісами Мін’юсту. У Донецькій області вже працюють 12 бюро правової допомоги. На Луганщині відкрито 9 бюро правової допомоги – у Кремінній, Попасній, Гірському, Рубіжному, Сватовому, Щасті, Білокуракиному, Новоайдарі та Біловодську.

«Найближчим часом планується відкриття пунктів правової консультації системи безоплатної правової допомоги поблизу КВПП «Зайцеве» і «Новотроїцьке», що на Донеччині. З огляду на кількість людей, які щодня перетинають зазначені контрольно-пропускні пункти, ми розуміємо необхідність присутності там юристів, які можуть і готові надавати безоплатні юридичні консультації. Ми робимо усе можливе для того, щоб безоплатна правова допомога була присутня не лише на на підконтрольній українській владі території, але й у «сірій зоні», – зазначила Вікторія Мітько.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook     YouTube YouTube     Google Google+  тTwitter