назад

Досвід Сумщини: як здійснюється документування воєнних злочинів

Кожного дня військові рф вчиняють воєнні злочини на території України. За наказом Мінреінтеграції* 16 територіальних громад Сумщини є територіями, на яких ведуться або велися бойові дії  станом на сьогоднішній день.

Аби жодне правопорушення не лишилося непокараним, постійно проводиться кропітка робота по фіксуванню цих фактів. Юристи системи безоплатної правової допомоги та адвокати, які співпрацюють з системою, долучені до документування воєнних злочинів.

 

Тож, як саме система БПД Сумщини проводить роботу та здійснює напрацювання щодо документування воєнних злочинів?

“Українське законодавство не містить визначення поняття “воєнний злочин”. Проте, у Кримінальному кодексі України передбачена відповідальність за окремі діяння, такі як мародерство, насильство над населенням у районі воєнних дій, погане поводження з військовополоненими тощо. Особа, яка вчинила ці злочини, може бути засуджена на національному рівні українським судом. Наше основне завдання, як системи БПД, – забезпечити якісну правову допомогу та правопросвіту із питань, пов’язаних із документуванням воєнних злочинів”, – акцентує у розмові директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Налагодження ефективної взаємодії та комунікації на  регіональному рівні повністю сприятиме кращому виконанню завдання системою БПД Сумщини. Задля забезпечення  ефективної комунікації відбулась одна із таких зустрічей за участі керівництва Регіонального центру та військовослужбовця Робочої групи щодо виконання норм міжнародного гуманітарного права та участі у наданні правових послуг Командування Сил територіальної оборони Збройних Сил України Ігоря Ніколаєва. 

У рамках дискусії  юристи та Ігор Ніколаєв обмінялися досвідом налагодження роботи у напрямку створення комунікацій між різними органами. Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва узгодила контакти та обговорила карту правових потреб при надання правової допомоги у  територіальних громадах територіях, де ведуться або велися бойові дії.

Не менш важливим під час роботи з населенням є активна правопросвітницька діяльність.

Яскравим прикладом такої діяльності можуть стати заходи, що проводяться із тематики документування воєнних злочинів на Конотопщині юристами системи.

Днями очільниця сектору  “Конотопське бюро правової допомоги” Яніна Козіна провела для колективу Державного професійно-технічного навчального закладу “Конотопське вище професійне училище” правопросвітницький захід з теми: “Воєнні злочини та їх документування”.

“Міжнародним судовим органом, який розглядає справи щодо притягнення осіб за вчинення воєнних злочинів є Міжнародний кримінальний суд (МКС), який розташований у Гаазі. Римський статут не ратифікований рф, а отже держава – терорист може не співпрацювати з МКС. Однак, це підвищує вірогідність створення спеціального трибуналу для розслідування злочинів росії проти України”, – наголосила під час заходу Яніна Козіна.

Крім того з метою забезпечення високоякісних правових консультацій  юристами системи БПД Сумщини та адвокатами, які співпрацюють з системою, Регіональним центром з надання БВПД на постійній основі проводять тематичні тренінги.

Довідково:*Наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України “Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією” № 309 від 22.12.2022  (зі змінами від 20.02.2023 № 56) – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1668-22#Text