назад

З метою консолідації зусиль, спрямованих на забезпечення захисту прав і свобод осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також близьких родичів та членів сімей таких осіб, зокрема права на безоплатну правову допомогу, відбулася онлайн – зустріч працівників системи БПД Тернопільщини з регіональним координатором у Тернопільській області Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Петром Гурняком та головним спеціалістом сектору Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області Іриною Скасків. Модерувала онлайн-захід заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Світлана Бандура.

За словами Петра Гурняка, в Тернопільській області налагоджується робота координаційного центру з питань осіб, зниклих безвісти. Його діяльність концентруватиметься на узагальненні даних про зниклих безвісти за особливих обставин та незаконно затриманих окупантами військових та цивільних громадян. В центрі рідні осіб, з якими втрачено зв’язок або про долю яких немає інформації в перспективі зможуть отримати консультацію юриста, а також психолога, який займатиметься психологічною підтримкою родин зниклих безвісти людей. До регіонального координатора стікається вся інформація стосовно осіб, зниклих безвісти під час збройного конфлікту, він може комунікувати з органами державної влади та з родичами і пояснювати — яким чином відбувається процес розшуку, надає алгоритм дій, які необхідно вчинити для пришвидшення розшуку і так далі.

В свою чергу, представниця Мінветеранів Ірина Скасків розповіла про свій напрямок роботи в контексті надання допомоги таким особам та поділила думку Петра Гурняка щодо участі юристів та адвокатів, що співпрацюють з системою БПД, у наданні правової допомоги даній категорії осіб. Крім того, фахівчиня зосередилала увагу присутніх на тому, що до них надходять запити від рідних осіб, які зникли безвісти з різноманітними запитаннями, в тому числі правового характеру, однак в віддалених територіальних громадах бракує кваліфікованих юристів, які могли б надавати юридичну підтримку. Вони запропонували організовувати спільні консультування у цих громадах; розробку та розміщення інформації, зміст якої може становити спільний інтерес на офіційних веб-ресурсах учасників заходу та підтримали співпрацю з системою безоплатної правової допомоги Тернопільщини, оскільки люди повинні знати як захистити свої права в даному напрямку.

Ми готові проводити спільні заходи та консультувати людей у найвіддаленіших громадах, щоб люди могли отримувати якісну та професійну правову допомогу в цій сфері. Фахівці наших бюро правової допомоги щокварталу з певною періодичністю виїжджають у територіальні громади та консультують людей, тому, узгодивши дату, наші юристи можуть прибути та забезпечити роботу консультаційного пункту доступу до БПД – підкреслила Світлана Бандура.

Крім того, заступниця директора Регіонального центру запропонувала підписати меморандум про співпрацю, предметом якого стане координація зусиль та спільна діяльність сторін, що здійснюється у форматі підготовки та реалізації спільних заходів та проектів.

Загалом учасники зустрічі напрацювали механізм обміну інформацією та обговорили реалізацію низки напрямків співпраці, зокрема:

• вжиття спільних заходів для забезпечення захисту прав та надання БПД близьким родичам та членам сімей осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;

• проведення спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості близьких родичів та членів сімей осіб, зниклих безвісти за особливих обставин щодо їх основних прав та порядку реалізації;

• запровадження дієвих механізмів співпраці між сторонами зустрічі;

• розповсюдження інформаційних матеріалів з питань розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин та їхнього правового статусу, основних прав та соціальних гарантій, передбачених законодавством, близьких родичів та членів сімей таких осіб;

• інші напрямки подальшої співпраці.