назад

Другий полтавський місцевий центр активно залучає до роботи параюристів

terzentr21.09.2017

21 вересня 2017 року працював мобільний консультаційний пункту доступу до безоплатної правової допомоги на базі Територіального центру соціального обслуговування Шевченківської районної в м. Полтаві ради за участю працівника Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД Анастасії Гречки та параюриста Ярослава Гаха.

До фахівців громадяни зверталися з питаннями щодо порядку здійснення оплати за користування комунальними послугами, призначення пенсії за вислугою років та загальні вимоги при оформленні заповіту з умовою.

Визначення поняття «заповіт» закріплено в ст. 1233 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України). Заповіт – особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Відповідно до ст. 1242 ЦК України заповідач може обумовити виникнення права на спадкування у особи, яка призначена у заповіті, наявністю певної умови, як пов’язаної, так і не пов’язаної з її поведінкою (наявність інших спадкоємців, проживання у певному місці, народження дитини, здобуття освіти тощо). Тобто заповіт з умовою передбачає, що спадкодавець в тексті заповіту має право визначити умову, настання якої (в тому числі і шляхом виконання її спадкоємцем) є підставою для виникнення у спадкоємця за заповітом права на спадкування.

Умова, визначена у заповіті, є нікчемною, якщо вона суперечить закону або моральним засадам суспільства (наприклад, вказівка про зобов’язання спадкоємця вчинити протиправні дії).

Особа, призначена у заповіті, не має права вимагати визнання умови недійсною на тій підставі, що вона не знала про неї, або якщо настання умови від неї не залежало.

Надалі мобільний консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги працюватиме кожний третій четвер місяця з 10:00 до 11:00. за адресою: м. Полтава, вул.  І. Мазепи, 30.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу кожен громадянин може, звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 або за тел.: 56-02-88, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).