назад

Повідомлений значить готовий до дій. Спільне консультування приватних нотаріусів та працівників бюро правової допомоги

Notarius konsultuvannia Zinkiv 21.09.2017

18 вересня 2017 року начальник Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко провів робочу зустріч та спільне консультування громадян з приватним нотаріусом Зіньківського нотаріального округу Станіславом Москівцем.

Громадянам, що звернулися на прийом нотаріус роз’яснив порядок відмови від прийняття спадщини на користь іншої особі та наслідки такої відмови.

Відповідно до положень ст. 1274 Цивільного Кодексу України спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом. Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги. Спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь. Якщо заповідач підпризначив спадкоємця, особа, на ім’я якої складений заповіт, може відмовитися від спадщини лише на користь особи, яка є підпризначеним спадкоємцем.

В статті 1275 Цивільного Кодексу України зазначено, що якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за заповітом, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними порівну. Якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну. Положення цієї статті не застосовуються, якщо спадкоємець відмовився від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця, а також коли заповідач підпризначив іншого спадкоємця. Якщо на спадкоємця за заповітом, який відмовився від прийняття спадщини, було покладено заповідальний відказ, обов’язок за заповідальним відказом переходить до інших спадкоємців за заповітом, які прийняли спадщину, і розподіляється між ними порівну. Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом

Після прийому партнери обговорили напрямки подальшої співпраці та взаємодії.

22 вересня 2017 року начальник Гадяцького бюро правової допомоги Ірина Калініченко провела робочу зустріч та спільне консультування громадян з приватним нотаріусом Гадяцького нотаріального округу Ніною Заєць.Gad zahid 22.09.2017

Громадянам, що звернулися за консультацією нотаріус роз’яснила порядок прийняття спадщини та черговість спадкування за законом. Так відповідно до статті 1270 Цивільного кодексу України встановлено строк для прийняття спадщини, який дорівнює 6-ти місяцям і починається з часу відкриття спадщини. Згідно з частиною 1 статті 1269 цього ж кодексу спадкоємець, який бажає прийняти спадщину має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Крім того нотаріус наголосила, що відповідно якщо спадкування відбувається за законом, то спадкоємці одержують право на спадкування почергово. При цьому Цивільний кодекс України передбачає п’ять черг спадкоємців за законом.

Під час заходу фахівцями зазначено, що отримати безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України можна, звернувшись до Гадяцького бюро правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5, тел. 05354-3-25-05, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).