назад
21.11.14

Директор Донецького центру БВПД зустрівся із представником спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні

500px-OSCE logo19 листопада директор Донецького центру БВПД провів робочу зустріч із представником спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Браяном Гріфі (BrianGriffey), який є контактною особою місії із дотримання прав людини (Human Rights Focal Point). Метою зустрічі стало обговорення дотримання прав затриманих на території Донецької області.

Зустріч пройшла у Маріуполі. Саме туди нещодавно переїхав Донецький центр БВПД, який змушений був покинути обласний центр у зв’язку з перебування у ньому злочинних бандформувань терористичної організації ДНР та інших незаконних військових формувань.

Ігор Курільчук поінформував представника моніторингової місії ОБСЄ про діяльність центру;обговорено питання, які стосуються порушення та дотримання прав затриманих у регіоні. Зокрема, Ігор Курільчук розповів про порядок інформування центру про випадки затримання осіб у Донецькій області, про осіб, що мають право на отримання такої допомоги відповідно до законодавства України про безоплатну правову допомогу, а також про контакти Донецького центру БВПД, характер запитів на надання БПД та роботу адвокатів. Зокрема, що стосується останніх, мали місце затримки з оплатою адвокатам, що пов’язано із проведенням бойових дій на території області, та унеможливленням коректної роботи казначейських служб. Втім, адвокати системи  продовжували здійснювати захист осіб, що його потребують, на тих територіях, які підконтрольні Збройним силам України. Директор Донецького центру БВПД зазначає, що вцілому, зважаючи на вкрай непросту ситуацію на території Донеччини, критичних проблем у взаємодії центру з правоохоронними органами та іншими суб’єктами у сфері правосуддя немає. «Правоохоронні органи інформують центр про випадки затримання, ми отримуємо постанови слідчих та суддів про здійснення захисту за призначенням та залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії. За усіма запитами Донецький центр БВПД видає відповідні доручення адвокатам. Втім, це стосується виключно тих територій, які перебувають під контролем Збройних сил України. Що ж до міст та населених пунктів області, які окуповані терористичними формуваннями, з огляду на ту інформацію, яка широко оприлюднена в ЗМІ про так звані «народні суди», так звані «трійки», які «вершать» правосуддя – очевидно, що є місце недотримання не лише права людини на захист, а й інших основоположних прав людини» – коментує Ігор Курільчук.

Також директор Донецького центру БВПД поінформував представника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про роботу центру задля поглиблення ефективної співпраці з метою недопущення порушення прав затриманих у регіоні. Так, Донецький центр БВПД найближчим часом планує організацію у Маріуполі круглого столу за участі представників органів МВС, прокуратури області та воєнної прокуратури у регіоні, суддівського корпусу, представників добровольчих батальйонів, громадських організацій, зокрема, ГО «Штаб оборони Маріуполя», адвокатів, що надають безоплатну вторинну  правову допомогу.

Нагадаємо, що з Донецьким центром БВПД продовжують працювати 47 адвокатів. Протягом жовтня вони отримали 306 доручень для здійснення правового захисту осіб, що його потребують.

Донецький центр БВПД працює у м. Маріуполь за адресою:
вул. Чорноморська, 3, кв. 1
 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах: