назад
17.06.22

Ефективність взаємодії з учасниками Програми відновлення для неповнолітніх та обмін досвідом між регіонами

В сучасних реаліях такий інструмент, як відновне правосуддя є тим новим підходом, який можуть застосовувати учасники кримінального провадження з метою самостійного впливу для усунення наслідків вчиненого правопорушення.
Обмін досвідом, обговорення проблем під час реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», а також заходи, спрямовані на ефективну взаємодію з учасниками Програми стали темою круглого столу між колегами з #Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області та #Регіональний центр з надання БВПД у Чернігівській області.
За словами директора Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірини Хондогій з метою реалізації Програми системою БПД налагоджена співпраця з партнерами з органів місцевого самоврядування та територіальних громад, які дотичні до неповнолітніх, з психологами, з працівниками прокуратури тощо. Проте протягом тривалого періоду прокуратура не направляла заяв від потерпілих та законних представників неповнолітніх, що вчинили кримінальне правопорушення про згоду взяти участь у Програмі. Від початку реалізації пілотного проекту на Тернопільщині було всього 5 справ, коли був застосований інструмент відновного правосуддя.
Проблемою є також те, що крадіжка в умовах воєнного стану тепер кваліфікується не як проступок, а як тяжкий злочин ( ч.4 ст. 185 ККУ). В такому випадку застосування Програми стає неможливим, коло справ ще більше звузилося.
Директор Регіонального центру з надання БВПД в Чернігівській області Ірина Протченко підкреслила, що в їхньому регіоні стан справ ідентичний, ті ж самі проблемні питання. Працівники системи БПД співпрацюють з прокуратурою в даному напрямку. Крім того, за словами керівника, існує певне нерозуміння в людей (зокрема, це стосується постраждалої сторони), щодо мети застосування такої Програми та переваг її застосування для суспільства в цілому.
Координатор проєкту в Регіональному центрі з надання БВПД у Тернопільській області Віталій Сольський розповів, що і система БПД, і прокуратура намагаються знайти такі справи, які підпадали б під критерії застосування Програми. Крім того, проводяться регулярні робочі зустрічі з працівниками ювенальної прокуратури, на яких акцентується увага та надається методична допомога про першочергову роль прокурора в процесі інформування сторін, на етапі заповнення заяви на участь у Програмі та інші питання. Що стосується залучення адвоката – посередника, наприклад, при потребі виїзду в район, то місцеві центри сприяють тому, щоб зустріч фахівця з учасниками Програми була проведена на умовах конфіденційності. Паралельно до співпраці долучається психолог, як правило, це працівник навчального закладу, де навчається дитина, який під час спілкування з неповнолітнім підозрюваним, складає перелік питань для включення в Угоду про застосування Програми.
В підсумку, як підкреслила Ірина Хондогій, не зважаючи на велику кількість правопросвітницьких заходів, на яких постійно звучить інформація про такий інструмент, як відновне правосуддя, все ж таки першочергова роль належить органам прокуратури, працівники якої мали б інформувати потерпілу особу, неповнолітнього, що вчинив кримінальне правопорушення та обов’язково його законних представників про можливість застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, а також її переваги.
Надзвичайно важливим аспектом є те, що держава дає можливість неповнолітній особі, яка вчинила кримінальне правопорушення звільнитися від кримінальної відповідальності. Тобто, метою Програми є максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням.