назад

Про трудові права та гарантії для донорів крові розповіли на Одещині

Щороку, 14 червня, весь світ відзначає Всесвітній день донора. Як відомо, потреба в донорській крові може виникнути у людей будь-якого віку з різними серйозними захворюваннями. Тому кожен донор, який здає кров безкоштовно – робить безцінний внесок у добру справу – порятунок людського життя.

За статистикою Міністерства охорони здоров’я України кожні кілька секунд хтось у світі потребує крові. В Україні 70 % донорів жертвують кров лише раз – коли доводиться рятувати рідних чи близьких.

Для донорів, які здають свою кров добровільно, держава запровадила певні права та пільги. Саме з метою залучення здорових людей до донорства крові та роз’яснення основних прав та гарантій, які передбачені для працівників-донорів, юристка Одеського бюро правової допомога Катерина Булаткіна провела захід для зацікавлених осіб в приміщенні Одеської наукової національної бібліотеки.

Донором може бути кожен українець (іноземець чи особа без громадянства) віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених Міністерством охорони здоров’я України», – зазначила юристка.

Під час заходу юристка проінформувала присутніх, які права та пільги держава гарантує для донорів, в тому числі донорів-працівників, військовослужбовців, хто може претендувати на звання «Почесний донор України» та які йому надаються пільги, а також надала рекомендації як підготуватися до здавання крові та що робити після звання.

Так, 25 січня 2021 року набрав чинності Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», який містить оновлену редакцію статті 124 КЗпП України. Відтепер, особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові звільняється від роботи на підприємстві із збереженням за нею середнього заробітку не лише в день донації, а і в дні медичного обстеження. Варто пам’ятати, що підставою для надання пільг є довідки, видані донорам за місцем медичного обстеження чи донації.

Наприкінці заходу юристка надала присутнім рекомендації, розроблені Міністерством охорони здоров’я України, як підготувати себе до здачі крові та що робити після здачі.

Цього ж дня, головна фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Ізмаїльського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Каплієнко провела інформування у відділенні трансфузіології КНП «Ізмаїльська міська центральна лікарня».

Фахівчиня розповіла, що здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, у дні донації, звільняються від занять. Для військовослужбовців строкової служби та курсантів військових навчальних закладів після безоплатної донації у кількості двох разових максимально допустимих доз надається право на одержання грошової надбавки у розмірі 25% до призначеного їм грошового забезпечення протягом шести місяців після донації крові. Надбавка виплачується за місцем проходження служби або навчання.

Донація крові – благородна справа, почесна місія. Тому в Україні передбачений статус «Почесний донор» для осіб, які здійснили 40 безоплатних максимальних донацій або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 60 максимально допустимим дозам. Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму, 50% знижки на придбання ліків за рецептами установ державної та комунальної власності та ще низку пільг. До слова, в Ізмаїлі близько двох сотень почесних донорів», – розповіла фахівчиня.