назад

Трудові гарантії та виплати донорам крові

З нагоди Всесвітнього дня донора крові, що відзначається 14 червня, фахівці Регіонального центу з надання безоплатної правової допомоги у Чернігівській області щорічно долучаються до заходів у співпраці із Чернігівським обласним центром крові. Зокрема, фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Чернігівській області Наталія Толмачова є постійним донором по здачі компонентів крові.
Окрім користі для здоров’я, здача крові передбачає і ряд державних соціально-економічних гарантій. Детальніше консультують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Чернігівській області.
Донорство в Україні стає дедалі популярнішим. Чи то бажання допомагати іншим, чи події останніх років на Сході України відбилися на кількісному показнику, але людей, які бажають стати донорами в Україні, все більше, ніж кілька років тому. Варто зазначити, що не лише почуття задоволення від потенційної можливості врятувати комусь життя є результатом донорства, а й деякі права та гарантії, передбачені для донорів чинним законодавством про донорство крові та її компоненти. Розглянемо найважливіші аспекти донорства, які права та гарантії від держави отримує донор.
Насамперед, донору гарантується на державному рівні анонімність. Медичні процедури, пов’язані з обстеженням стану здоров’я донора, є безплатними. Перед тим як приймати кров, виготовляти з неї різні препарати для медичного застосування, обов’язково проводяться дослідження наявності інфекцій та низки захворювань донора, тим самим захищаючи потенційного реципієнта від ризику зараження.
Хто може бути донором?
Донорством називається добровільний акт, який заснований на усвідомленому волевиявленні, надання крові або її компонентів для використання в лікуванні, виготовленні медичних препаратів або в наукових цілях. Тому, допускається до такого важливого кроку, лише дієздатний громадянин, який може розуміти мету та наслідки своїх вчинків та нести за них відповідальність. Донор крові повинен бути громадянином, який досяг повноліття, що пройшов обстеження, має бути здоровим і не мати протипоказань до здачі крові у великих кількостях.
Гарантії та пільги для донорів
Пільги донорам встановлені у матеріальному та нематеріальному вираженні.
Вихідний день, який він має право використовувати на додаток до основної відпустки, або у будь-який зручний для нього час. Цей день відповідно до Закону про донорство роботодавець зобов’язаний сплатити, тобто зберегти за донором середній заробіток;
Звільнення від роботи та навчання у день здачі крові, та у день попереднього обстеження;
Донор забезпечується грошовою компенсацією, еквівалентною двом прийомам їжі в день здачі крові – сніданку та обіду, якщо мед заклад, де він здає кров, не має можливості організувати для донора повноцінні прийоми їжі.
Першочергове право на придбання путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення.
Підтверджуючим документом, що дає право на зазначені пільги, є довідка з медустанови, де відбувався збір крові, належним чином оформлений з усіма печатками.
Спеціальний статус донора
Усі встановлені в законі права та пільги отримує лише той донор, який здає свою кров на безоплатній, некомерційній основі. При систематичній здачі крові та її компонентів, Почесний донор набуває додаткових компенсацій та пільг.
Безкоштовне та позачергове протезування зубів у державних чи комунальних стоматологічних кабінетах, поліклініках;
Пільгове придбання лікарських засобів;
Першочергове право на придбання оздоровчих путівок;
Право на безкоштовні ортопедичні протези;
Збільшення пенсії на підставі 10%-ної надбавки з розрахунку мінімально встановленої;
Кредитування будівництва житла за пільгових умов.
Отримати статус почесного донора можуть лише ті громадяни, загальний обсяг яких зданих разових доз крові перевищує 40. Дізнатися про права, обов’язки та набуття статусу донора в Україні, а також про можливість захисту цих прав, можна поставивши питання юристу нашого порталу.