назад

Фахівці системи БПД Рівненщини долучились до відзначення Всесвітнього дня донора крові

Робочий день 14 червня фахівці Регіонального та Рівненського місцевого центру присвятили темі донорства крові та трудових гарантій і виплат донорам крові. Цього дня начальник відділу організації надання БВПД Олександр Кузик та головний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Світлана Білявська повели зустріч з донорами крові, аби розповісти їм не лише про систему безоплатної правової допомоги, але також  саме про права донорів крові.

Хто може бути донором крові? Чи є спеціальний статус донора крові? Які гарантії та пільги мають донори крові? Відповіді на усі ці питання давали фахівці системи БПД Рівненщини під час проведення правопросвітницького заходу для донорів крові.

 «Донорство крові – справа благородна та абсолютно добровільна. Певне, для донора крові найбільша подяка – це усвідомлення, що його пожертва врятує комусь життя. Проте, і держава віддячує донорам крові, надаючи ряд пільг –  від додаткового вихідного дня і до надбавок до пенсії чи знижок на ліки», – розповів начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Олександр Кузик.

Також, Олександр Кузик детально поінформував присутніх  про трудові питання, пов’язані з донорством крові. Наприклад, у день донації (забору крові) особу, яка виявила бажання здати кров та/або компоненти крові, звільняють від роботи на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форми власності зі збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу. При цьому, зберігають середній заробіток і в дні медичного обстеження осіб, які виявили бажання стати донорами. Крім того, такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації надається день відпочинку зі збереженням за нею середнього заробітку. За бажанням такої особи цей день можуть приєднати до щорічної відпустки.

А фахівчиня Рівненського місцевого центру з надання БВПД Світлана Білявська детально зупинилась на питаннях,  пов’язаних з обов’язками донорів крові та обов’язками закладів переливання крові. Разом з тим, ці обов’язки юристка, так би мовити, випробувала на собі, особисто долучившись до здачі крові.

«Бути донором чи ні –  безумовно, це вибір кожного. Особисто для мене вирішальним став аргумент, що одна донація крові допомагає врятувати мінімум два життя. А в умовах повномасштабної війни, коли щодня цивільні та військові отримують поранення – життєво важливо, аби банки крові мали необхідний запас крові та її компонентів », – зауважила Світлана Білявська.

Допоки ж Світлана Білявська жертвувала свою кров на потреби пацієнтів, Олександр Кузик завершив зустріч з донорами наданням консультацій з різних правових питань, як пов’язаних з донорством, так і загальних.

Довідково: У 2004 році світова спільнота, визнаючи неоцінений дар людей, які добровільно і безкоштовно  дають свою кров для збереження здоров’я, або й самого життя, інших людей, заснувала Всесвітній день донора. В цей день, 14 червня Всесвітня організація охорони здоров’я привертає увагу суспільства до необхідності регулярного здавання крові, запобіганню її нестачі в лікарнях і клініках, закликає до добровільної та безоплатної її здачі. Відзначення Дня донора не покликане залучати велику кількість нових донорів саме  цього дня, а має за мету відзначення і висловлювання вдячності тим, хто дає свою кров для збереження здоров’я інших людей.