назад

Фахівці Сарненського МЦ завжди тримають руку на пульсі правових потреб ВПО

Організація консультаційних пунктів в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб вже стала вже стала невід’ємною частиною фахівців Сарненського місцевого центру з надання БВПД та підпорядкованих бюро правової допомоги. Так, цього разу очільниця центру Юлія Міхнова та завідувач Сарненського бюро правої допомоги Анастасія Новацька відвідали ясла-садочок “Ясочка” Клесівської селищної ради, де зараз поживають ВПО.

Як отримати соціальні  виплати внутрішньо переміщеній особі, гарантовані чинним законодавством? Чи мають право  непрацюючі пенсіонери з числа ВПО, які проживають наразі у зоні радіоактивного забруднення, на доплати до пенсії відповідно до статті 39 ЗУ «Про статус і соціальних захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»? Який  порядок і умови зарахування трудового стажу особі? Як отримати компенсацію за пошкоджене або знищене майно внаслідок бойових?

Такі питання цього разу задавали внутрішньо переміщені особи, до яких завітали фахівчині безоплатної правової допомоги.

«До дошкільного закладу у Клесові, де проживають внутрішньо переміщені особи, ми приїжджаємо не вперше. Тут є уже, навіть, ті постійні клієнти, хто  чекає нас з нетерпінням, щоб отримати допомогу, та не тільки правову. Починаючи працювати із  внутрішньо переміщеними людьми від самого початку війни, чітко зрозуміли, що цим людям вкрай необхідна наша допомога. Тому, постійно тримаємо руку на пульсі їх правових проблем і потреб», – розповіла директор Сарненського місцевого центру з надання БВПД Юлія Міхнова.

Окрім правових консультації, які мали можливість отримати присутні директор центру Юлія Міхнова та завідувач бюро Анастасія Новацька напередодні великого державного свята Дня Незалежності України розповіли про права та свободи громадян, які закріпленні чинним законодавством, і звичайно, способи їх захисту. До того ж, присутні внутрішньо переміщені особи дізналися про те, чи буде відповідати особа за кримінальне правопорушення вчинене під дією фізичного чи психологічного примусу.