назад
10.02.23

Фахівці системи БПД Київщини роз’яснили ВПО про їх права у сфері медичного обслуговування

Держава створює рівні умови для всіх громадян щодо вільного доступу у сфері медичного обслуговування. Наразі в Україні діє спрощений доступ громадян до первинної медичної допомоги. Тож, особи, які внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, були вимушені покинути свої домівки можуть звернутися до найближчого державного чи комунального медичного закладу за допомогою ( ст. 38 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»), при цьому підписувати Декларацію з відповідним лікарем не обов’язково.

Так, на цьому тижні з метою поінформованості громадян про їх права працівники Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з партнерами ГО “Правова Єдність” відвідали Таращанський геріатричний пансіонат, що на Київщині.

Фахівці системи БПД разом з юристами ГО “Правова Єдність” розповіли особам, які мають статус внутрішньо переміщених та перебувають у вказаному закладі, про правові підстави та порядок надання медичного обслуговування, отримання можливості забезпечення лікарськими засобами, відповідальність за відмову у наданні медичної допомоги, а також детально обговорили як діє державна програма “Доступні ліки”.

Кожен із присутніх, мав можливість поспілкуватись з юристом та отримати правові консультації щодо проблем, які виникають у сфері медичного обслуговування.

Довідково: Хочемо нагадати, що внутрішньо переміщені особи мають право на безкоштовні ліки, перебуваючи на стаціонарному лікуванні, або ж мають можливість отримати необхідні препарати за програмою “Доступні ліки”.

Що можуть отримати у лікаря ВПО:

  • динамічне спостереження за станом здоров’я (регулярні обстеження з порівнянням показників стану пацієнта);
  • діагностику та лікування захворювань;
  • базові тести та аналізи;
  • направлення до лікарів вузької спеціалізації чи на обстеження;
  • рецепти за програмою «Доступні ліки»‎ та інсулін (якщо це повторний рецепт);
  • щеплення.

Важливо знати, що внутрішньо переміщені особи можуть звертатись до юристів системи БПД не лише у разі порушення їх права на медичне обслуговування, а й з будь-яких інших питань. Працівники системи БПД Київщини надають не лише консультації, а й допомагають у складені процесуальних документів та зверненні до суду,  при цьому жодних додаткових довідок, які підтверджують належність особи до суб’єктів надання БВПД не потрібно, окрім паспорту, ідентифікаційного податкового номеру та довідки, яка підтверджує, що ви перебуваєте на обліку, як внутрішньо переміщена особа.