назад

Фахівець системи БПД розповіла школярам про їх права

dMknvsly7i86 грудня 2016 року Надія Федориненко, заступник начальника Криничанського бюро правової допомоги,провела  інтерактивний правоосвітній захід для школярів Криничанської СЗШ №2 у рамках Всеукраїнського тижня права.

Учні п’ятих класів, які були присутні на зустрічі, не лише почули про права людини, а і виконали ряд практичних вправ.

Надія Федориненко  ознайомила дітей з їх найважливішими правами, в тому числі правом на освіту, правом на гідне ставлення, правом на власність тощо. Не забули у ході бесіди згадати і про такий аспект права, як виконання дитячих обов’язків. 

Більш детально працівниця Криничанського бюро обговорила з учнями право людини на життя, оскільки воно є невід’ємним і природним правом кожного. «Право на життя – одне з основоположних, адже у разі позбавлення людини цього права, набуття всіх інших прав уже неможливе», – наголосила Надія Федориненко.

Зміст права на життя закріплений у багатьох нормативно-правових актах,Загальній декларації прав людини (1948 р.) та Європейській конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.). Стаття 27 Основного закону України говорить про те, що ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави – захищати життя людини. Кожен має право захищати  своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань. 

Фахівець бюро розповіла, що у нашій державі відповідальність за порушення права на життя встановлюється Кримінальним кодексом України. Так, покаранням за умисне вбивство є позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років, а за обтяжуючих обставин воно може бути збільшено від десяти до п’ятнадцяти років або позбавленням волідовічно.

Отримані знання школярі одразу ж закріпили проведенням практичної вправи під назвою «Колобок». Діти згадали улюблену дитячу казку та дали правову характеристику діям усіх казкових героїв. А після цього створили нову історію, де головний персонаж казки уникнув смерті і перебував у безпеці.

Наостанок діти разом зі співробітником Криничанського бюро правової допомоги створили класну пам’ятку «Ми знаємо свої права!», на яку кожен з учнів прикріпив те право людини, що найбільше запам’яталось з уроку.

Криничанське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Кринички, вул. Виконкомівська, б. 17, к. 15,16. Графік роботи: понеділок-п’ятниця з 08:00 до 17:00. Контактний номер телефону бюро: (05654) 9-20-68. Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).

{gallery}news/2016/12/14{/gallery}