назад

Фахівці безоплатної правової допомоги вчились ідентифікувати та виявляти потреби постраждалих від домашнього та ґендерно зумовленого насильства

image1Навчально-методичний тренінг «Особливості надання допомоги постраждалим від домашнього та ґендерно зумовленого насильства» пройшов 12-13 березня в Херсоні і зібрав у конференц-залі готелю «Фрегат» фахівців системи БПД не тільки з Херсонської області, але і з Одеси, Миколаєва та Вінниччини.

Тренери громадської організації «Ла Страда – Україна» Альона Кривуляк та Людмила Кормош, проводячи захід, ставили собі за мету не тільки сформувати розуміння

image2поняття «домашнього насильства», але й навчити ідентифікувати постаждалих, правильно реагувати на випадки домашнього насильства з увагою до особливостей спілкування з постраждалими та урахуванням змін в законодавстві.

Перша частина тренінгу була присвячена визначенню понять «ґендер», «домашнє насильство», «ґендерно зумовлене насильство». Альона Кривуляк особливу увагу акцентувала на видах ґендерно зумовленого та домашнього насильства, а також на проявах та впливу домашнього насильства на постраждалих, дітей, суспільство.

image3Обговорюючи питання масштабності цих явищ, представники системи БПД ділилися власним досвідом роботи з постраждалими і розповідали про реальні випадки з практики.

image4Разом з юристкою громадської організації «Ла Страда – Україна» Людмилою Кормош учасники опрацювали Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», зосередившись на адміністративній та кримінальній відповідальності за вчинення домашнього насильства, а також на особливостях та різниці термінового заборонного й обмежувального приписів як заходів реагування.

Були проаналізовані цікаві справи, а також висвітлені найбільш проблемні питання, з якими доводиться зустрічатись на практиці. 

Необхідно сказати, що завдяки цьому Закону тема домашнього насильства широко обговорюється в суспільстві. Але незважаючи на відповідне розуміння і збільшення кількості звернень до Національної поліції, треба констатувати, що дана тема все ж таки залишається табуйованою: небажання і сором говорити про насильство у своїй родині – це перше, з чим стикається його жертва. 

Запам´яталась учасникам й робота в малих групах, основним напрямком якої було опрацювання механізму реагування, спілкування та виявлення потреб постраждалих.              

image5image6image7image11image10image9image8image13image12image14Під час другої частини говорили про особливості ідентифікації постраждалих, самоідентифікацію, сприйняття та розуміння проблем насильства у родинах, ґендерні стереотипи, а ще виконали image15низку практичних завдань, в ході яких відпрацьовували алгоритм дій на випадок домашнього або ґендерно зумовленого насильства та створювали «мапу взаємодії».

За результатами тренінгу всі учасники отримали сертифікати, а також плакати та методичні матеріали. Сподіваємось, що вони стануть у нагоді, а допомога постраждалим особам, які звертаються до місцевих центрів та бюро, буде ще якіснішою.  

image16image17За відгуками учасників, тренерам вдалося поглибити їхні знання в проблематиці домашнього насильства та посприяти подальшому її дослідженню.

Захід організовано в рамках співпраці Координаційного центру з надання правової допомоги з ГО «Ла Страда – Україна» спільно з правовим клубом PRAVOKATOR.Одеса і проведено за фінансової підтримки уряду Великої Британії в рамках програми «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні», який здійснює Фонд народонаселення ООН в Україні у партнерстві з Міністерством соціальної політики України.