назад
24.10.16

Фахівці Кіровоградського місцевого центру з надання БВПД провели правоосвітній захід для студентів кібернетико-технічного коледжу

534535621З метою інформування молоді про відзначення 40-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод, 21 жовтня 2016 року, фахівці Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з юрисконсультом Кіровоградської обласної ГО “Кіровоградський обласний клуб “За правову державу” Сергієм Черновим провели провоосвітній захід для студентів Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу.
Лекцію на тему “Декларація прав людини ООН: основні аспекти” провели Олена Морозова, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, Тетяна Тур головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги та Сергій Чернов, юрисконсульт Кіровоградської обласної ГО “Кіровоградський обласний клуб “За правову державу”.
Олена Морозова розповіла історію створення Української Громадської Групи: “у листопаді 1976 року українські дисиденти-правозахисники об’єдналися в Українську групу сприяння виконанню Гельсінських угод в Україні. Саме вона стала найбільшою правозахисною організацією в республіці, а в 1988 році на її основі була утворена Українська Гельсінська спілка. Мета Української Громадської Групи – ознайомити громадськість із Загальною декларацією прав людини ООН, сприяти розширенню контактів між народами і вільному обмінові інформацією, добиватися акредитування в Україні представників зарубіжної преси. 
У сучасному світі, коли проблема прав людини вийшла далеко за межі окремої держави, виникла необхідність у створенні універсальних міжнародно-правових стандартів, які також визнаються як основні права людини. Ці стандарти відображені у низці важливих міжнародно-правових актів, що встановили загальнолюдські стандарти прав та інтересів особи, визначивши ту межу, за яку держава не може виходити.
Таким чином, права людини стали об’єктом регулювання не лише окремої держави, а й міжнародного співтовариства”.
 
34534545
 
Сергій Чернов пояснив студентам, що «в основу міжнародних стандартів з прав людини, покладені такі загальновизнані принципи, як: повага суверенітету держави; неприпустимість втручання у внутрішні справи держави; самоврядування народів та націй; рівноправність всіх людей та заборона дискримінації; рівність прав і можливостей чоловіків та жінок; дотримання прав людини, навіть, за умови збройних конфліктів і відповідальність за злочинні порушення прав людини. Значення наведених принципів полягає у тому, що вони є основою розроблення прав людини та їх закріплення у національному законодавстві, а також є критерієм законності діяльності держави у сфері прав людини».
Наприкінці лекції представники місцевого центру надали консультації та роз’яснення з правових питань та роздали присутнім інформаційні буклети.
До Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутись за адресою:
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53
Режим роботи: понеділок-п’ятниця з 8:00 до 17:00 год.
Тел.: (095)87-662-33, (0522) 32-08-24
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.