назад

Фахівці Коростенського місцевого центру надали правову консультацію стосовно відновлення документів, які підтверджують факт укладення шлюбу

07.07.2016 - konsultazia 27 липня до Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин В. За його словами, він є єдиним спадкоємцем після смерті дружини, але підтверджуючих документів громадянин не має, так як вони втрачені.

 Заступник начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Олександра Мельник повідомила громадянина В., що згідно п. 4.2. Глави 10 ІІ Розділу «Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин.

Таким чином, у разі відсутності у нього вищевказаних документів, у першу чергу треба звернутися до територіального відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання або до того, що реєстрував шлюб між заявником та спадкодавцем, із заявою про видачу витягу із Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо реєстрації шлюбу.

У випадку відсутності необхідних даних у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, громадянину В. необхідно буде звернутися до місцевої державної архівної установи (за місцем народження та проживання спадкодавця) із заявою про отримання довідки про підтвердження факту укладення шлюбу.

Також громадянина В. поінформовали, що в разі віднесення його до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, за письмовим зверненням громадянину буде призначено адвоката. Він надасть кваліфіковану безоплатну правову допомогу щодо отримання інформації для встановлення факту укладення шлюбу та проконсультує відносно подальших дій заявника для вирішення даного питання.