назад

Як переселенцям захистити свої права

 

1.2

Головними проблемами внутрішньо переміщених осіб в Україні залишаються призупинення або відмова у нарахуванні виплат та незрозумілість процедур перевірки переселенців. Крім того, переселенці найчастіше звертаються за юридичною допомогою із питань відновлення документів, отримання довідки ВПО, звільнення з підприємств на непідконтрольних територіях і подальшого оформлення документів для працевлаштування або отримання субсидії.

Переглянути Інструкцію щодо нового порядку нарахування / відновлення соціальних виплат переселенцям

5 липня 2016 року з метою обговорення останніх змін в законодавстві у сфері внутрішнього переміщення та нових викликів, які постануть перед переселенцями в світлі цих змін представники Запорізького офісу Благодійного фонду «Право на захист» Вікторія Саломатіна та Вадим Стремоухов, а також представники Aгентства ООН у справах біженців в Україні (UNHCR) Асєль Суйнали Кизи та Марія Мещанінова провели прес-конференцію «Законодавчі нововведення: у Запоріжжі правозахисники роз’яснили, як переселенцям захистити свої права».

Як зазначила радник з правових питань Aгентства ООН у справах біженців в Україні Асєль Суйнали Кизи, внутрішньо переміщені особи наділені таким самим правом на захист своїх прав, як і інше населення України. Втім, внутрішнє переміщення породило певні ризики та вразливості. Найбільш вразливими залишаються особи, яким було призупинено соціальні виплати, а саме особи похилого віку, великі сім’ї, одинокі батьки та особи з обмеженими можливостями.

Протягом останніх 5 місяців основною проблемою переселенців стала кампанія Міністерства соціальної політики України з перевірки ВПО, яка для багатьох з них обернулася призупиненням соціальних виплат і пенсій. Згідно результатів опитування внутрішньо переміщених осіб у Запорізькій області, що проведено Благодійним фондом  «Право на захист» в рамках Проекту «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам», переважна більшість (88,5%) переселенців постійно проживає на контрольованих українським урядом територіях. Серед них 93, 5% зазначили, що проживають за адресою, яка вказана в довідці, 97, 2% опитуваних наголосили, що призупинення виплат (пенсія, грошова адресна допомога ВПО інші соцвиплати) суттєво або критично вплинуло на їхнє матеріальне становище. Це означає, що переважна більшість ВПО, які проживають у Запоріжжі та області, постраждали від перевірок безпідставно.

Вікторія Саломатіна, керівник Запорізького офісу Благодійного фонду «Право на Захист» підкреслила, що від цієї кампанії перевірок переселенців постраждали ВПО, що постійно проживають на підконтрольній території, зокрема, найбільш уразливі категорії населення – пенсіонери, інваліди тощо.

8 червня 2016 року Кабінет Міністрів України прийняв зміни до постанов №637 і №509, а саме щодо проведення соціальних виплат переселенцям. Це стосується таких виплат, як допомога сім’ям з дітьми, пенсії, стипендії. Затверджена 8 червня 2016 року постанова № 365 стала підставою для додаткових перевірок внутрішньо переміщених осіб.

 «Так, на рівні акту Кабінету Міністрів України були затверджені припинення соціальних виплат, які практикувалися попереднім урядом, та введені перевірки ВПО, які отримують будь-які соціальні виплати і пенсії; з’явилися так звані робочі групи, що складаються з представників МВС, СБУ, Фінінспекції, Держаудиту, Державної міграційної служби. Вони мають право перевіряти переселенців за місцем реєстрації поза графіком або планом, а також оцінювати матеріально-побутові умови та складати акт, на підставі якого потім буде виноситися рішення про призначення соціальної допомоги та пенсії», – зазначивюрист Запорізького офісу Благодійного фонду «Право на Захист»Вадим Стремоухов.  Також він відзначив, що за таких обставин все більше переселенців звертаються по правову допомогу. На сьогоднішній день хоч і тривалим, але поки одним з найбільш перспективних способів захистити себе залишаються суди, тому так важливо, щоб ВПО оскаржували неправомірні дії і рішення органів державної влади.

В рамках проведення інформаційної кампанії, спрямованої на підвищення обізнаності про права внутрішньо переміщених осіб, зокрема, щодо права на безоплатну правову допомогу, у зазначеному заході прийняли участь фахівці Регіонального та Першого місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Правозахисникам благодійного фонду та представникам Aгентства ООН у справах біженців в Україні (UNHCR) було надано інформаційні буклети з вичерпними контактними даними центрів, поінформовано щодо можливості отримання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеними особами, роз’яснено які саме правові послуги надаються в рамках безоплатної вторинної правової допомоги ВПО та який порядок подачі документів для отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Було досягнуто домовленостей щодо розгляду напрямків спільної  діяльності у проведенні комплексу заходів з правової освіти населення, спрямованих на підвищення правової свідомості громадян, сприяння поширенню позитивного досвіду у сфері правової захищеності громадян, захисту конституційних прав, свобод та інтересів громадян шляхом надання безоплатної правової допомоги населенню.

2

3

 

Переглянути Інструкцію щодо нового порядку нарахування / відновлення соціальних виплат переселенцям


Регіональний центр з надання БВПД у Запорізькій області

 

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/ 

 

Перший запорізький місцевий центр з надання БВПД

 

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry/pershyi-zaporizkyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

 

Другий запорізькій місцевий центр з надання БВПД

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry/druhyi-zaporizkyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

Бердянський місцевий центр з надання БВПД

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry/berdianskyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

Мелітопольській місцевий центр з надання БВПД

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/mistsevitsentry/melitopolskyimistsevyitsentrznadanniavtorynnoipravovoidopomohy

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Телефон представництва Aгентства ООН у справах біженців в Українідля внутрішньо переміщених осіб (ВПО): 0-800-307711