назад

Спільна робота задля підтримки та допомоги

17 липня відбулася робоча зустріч, метою якої була координація спільних зусиль державних структур та неурядових організацій у профілактиці ВІЛ-інфекції серед людей, що вживають наркотики та дотримання прав людини на доступ до медичної допомоги в умовах СІЗО та ізоляторів тимчасового тримання.

 

 

2

Організатором робочої зустрічі виступив представник Всеукраїнської громадської організації «Асоціація учасників ЗПТ України» ASTAU в м. Запоріжжі, Євразійської Мережі Зменшення Шкоди, Євразійської  Мережі Людей, які Вживають Наркотики у Запорізькому регіоні та член Координаційної Ради з соціально небезпечних захворювань Запорізької обласної державної адміністрації Денис Коршунов. Цю ініціативу підтримали менеджер програми ЗПТ (замісна підтримуюча терапія) Альянсу громадського здоров’я Тамара Треціка, Всеукраїнське благодійне об’єднання Запорізьке обласне відділення «Всеукраїнської мережі ЛЖВ (людей, що живуть з ВІЛ)» та иніціативна група «Вторая жизнь».

У зазначеному заході окрім представників Головного Управління Національної поліції в Запорізькій області,  Управління Державної пенітенціарної служби в Запорізькій області, Запорізького обласного центру СНІД, Запорізького обласного клінічного наркологічного диспансеру, Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Запорізького обласного лабораторного центру держсанепідслужби України, Благодійного фонду «Сподівання», прийняли участь і фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області.

Но початку зустрічі Денис Коршунов навів статистичні дані в підтримку програми ЗПТ. Так, наразі в Україні нараховується близько 290 тисяч споживачів ін’єкційних наркотиків, серед них 54 тисячі перебувають на диспансерному обліку. Найвищій рівень наркозалежних зареєстровано у Запорізькій, Одеській, Донецькій областях тощо. На  початку введення програми ЗПТ (2004р) рівень розповсюдження ВІЛ-інфекції серед наркоспоживачів досягав 96%, на сьогодні він складає 20%.  Наразі замісна підтримуюча терапія по всій Україні охоплює 8311 наркозалежних людей. Пацієнти кабінетів ЗПТ ведуть звичайний спосіб життя, мають сім’ї, роботу, займаються улюбленою справою, адже лікарські засоби приймаються ними один раз на добу та розраховані лікарем згідно потреб кожного пацієнта. Наразі існує можливість отримувати ліки по безкоштовних рецептах у аптеках або купувати самостійно по рецептах, що видав лікар-нарколог. Завдяки постійному зменшенню дози у колишніх опіоїднозалежних з’явилася можливість остаточно вилікуватися.

Менеджер програми ЗПТ Тамара Трецька наголосила, що замісна підтримуюча терапія фінансується Глобальним фондом та підтримується Загальнодержавною цільовою соціальною програмою протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки та Стратегією державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року. У Запорізькій області функціонує п’ять кабінетів ЗПТ, у яких отримують медичну допомогу та необхідні лікарські засоби більше ніж 300 пацієнтів. Сьогодні програма ЗПТ є ефективним та науково-обгрунтованим методом лікування наркозалежності, профілактики розповсюдження ВІЛ-інфекції та вірусного гепатиту.

Але головною проблемою, яку окреслили організатори робочої зустрічі, є криміналізація вживання наркотиків, неможливість отримати замісну терапію в умовах СІЗО та ізоляторів тимчасового тримання, та порушення прав і свобод учасників програми ЗПТ.

Криміналізація вживання наркотиків тягне за собою економічні та соціальні збитки – утримання засудженого обходиться у мільйони, але найважчий та невиправний збиток – зламані долі та життя людей, що відбувають покарання через проблему, яку необхідно вирішувати іншими методами.

Альтернативою затриманню та тюремному ув’язненню можуть бути узгоджена робота системи охорони здоров’я та соціальних служб, через участь людей, що вживають наркотики в програмах зменшення шкоди, у соціально-корисних благодійних програмах, підтримка у проходженні реабілітації, соціальна та психологічна підтримка та супровід, проходження курсу навчання з метою зміни поведінки на більш безпечну.

Як зазначили організатори, найбільший супротив щодо можливості отримання ЗПТ в умовах СІЗО та ізоляторів тимчасового тримання здійснюють правоохоронні органи. Через неможливість вчасно отримати ліки, нажаль, людина помирає. Вирішення цієї проблеми вбачається в організації на територіях СІЗО та ізоляторів тимчасового тримання  спеціалізованих кабінетів для отримання ЗПТ. Але, як зазначив начальник сектору охорони здоров’я Управління Державної пенітенціарної служби в Запорізькій області Олег Шульга, все це можливо вирішити лише на державному рівні.

Зі слів члена ініціативної групи «Вторая жизнь», Євразійської  Мережі Людей, які Вживають Наркотики Андрія Луцюка, дуже частими є адміністративні затримання, несанкціоновані огляди, що супроводжуються упередженим відношенням працівників правоохоронних органів. Незнайомці у військовій формі або формі працівників поліції чатують та вистежують учасників програми, а потім шантажують їх. Представник Головного Управління Національної поліції в Запорізькій області Євген Шепель прийняв до відома зазначену інформацію.

У свою чергу начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області Володимир Антонцев поінформував як діяти учасникам ЗПТ у разі адміністративного затримання, підозри або обвинувачення у вчиненні злочину та відносно права на безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному провадженні. Фахівцем Регіонального центру було запропоновано розробити єдину нормативну базу, спільну для державних установ, що опікуються питаннями людей, що вживають наркотики та програмами протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, яка стане запорукою плідної співпраці у вирішенні проблем зазначеної категорії людей

В планах учасників зазначеної робочої зустрічі підписання Меморандуму о взаєморозумінні та співпраці між організаціями партнерами та ініціативною групою «Вторая жизнь» м.Запоріжжя з метою протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу, розвитку програм «Снижение вреда», реабілітації людей, що вживають наркотики, учасників ЗПТ.