назад

Фахівці місцевого центру проконсультували громадян щодо соціальних гарантій для військовослужбовців та договірного права

13335679 486074341583527 6144894563144451648 n

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідав місто Почаїв з метою забезпечення та спрощення доступу громадян до безоплатної правової допомоги.

27 травня 2016 року начальник відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Наталія Бобрик провела виїзний прийом громадян у приміщенні Почаївської міської ради (вул. Воз’єднання,16 м. Почаїв).

Для отримання правових консультацій до мобільного консультаційного пункту звернулися місцеві жителі із питаннями, що стосувалися соціальних гарантій для військовослужбовців та договірного права.

Так, у першому випадку за консультацією звернулася мати, чий син проходить строкову військову службу, по питанню збереження місця роботи та середнього заробітку під час проходження такої служби.

Фахівець місцевого центру пояснила, що відповідно до частини 3 статті 119 Кодексу законів про працю України за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, в яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

У другому випадку заявницю цікавив порядок укладання договору на постачання природного газу побутовим споживачам. Так, згідно статті 634  Цивільного кодексу України такий договір є договором приєднання, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов’язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору.

Фактом згоди споживача про приєднання до умов цього договору є отримання постачальником поданої споживачем заяви-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам , та/або сплачений споживачем рахунок (квитанція) постачальника за поставлений природний газ.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).