назад

Фахівці обговорили питання правового захисту переселенців на Дніпропетровщині

16326060 1223794151032472 755424095 o24 січня 2017 року директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Ліна Сергієва взяла участь у Координаційній зустрічі з питань правового захисту, що була організована представництвом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Дніпропетровській області. На захід запросили представників іноземних організацій і фондів, громадських організацій Дніпропетровщини, які опікуються  захистом внутрішньо переміщених осіб, представників державних установ, Ощадбанку.

Девід Карп, заступник голови представництва УВКБ ООН у Дніпропетровській області, повідомив про зміни у законодавчих актах що стосуються питань життєдіяльності внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) та запропонував присутнім обговорити їх імплементацію.

Координатор БФ «Право на захист» Юлія Трала зробила ґрунтовний аналіз постанови Кабінету міністрів України “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” №964 від 14 грудня 2016 року щодо змін у процедурі обліку внутрішньо переміщених осіб, удосконалення процедури призначення (відновлення) соціальних виплат таким особам, урахування потреб осіб з обмеженими можливостями та осіб, які потребують стороннього догляду. Після обговорення присутні дійшли спільної думки стосовно того, що нормативний акт містить як технічні зміни, які по великому рахунку не відобразяться на житті ВПО безпосередньо, так і ряд суттєвих позитивних змін. Останні спрямовані на покращення процесу відновлення/призначення соціальних виплат ВПО. Але разом з тим, є зміни, які ускладнять процедуру обліку ВПО, а саме процедуру проставляння штампу про реєстрацію місця перебування на довідці ВПО. І це, безумовно, потребує особливої уваги з боку правозахисників і зацікавлених сторін.

Директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Ліна Сергієва повідомила учасникам зустрічі, що Законом України «Про Вищу раду правосуддя»на початку року було внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»і таким чином розширено коло тих громадян, які мають право на безоплатну правову допомогу. Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які претендують на отримання цього статусу. Скористатися кваліфікованою правовою допомогою тепер зможе близько 1 700 000 переселенців в Україні, у тому числі майже 77 000 у Дніпропетровській області.

Представники Ощадбанку, присутні на зустрічі, у свою чергу розповіли про те, що працівники банку наразі проводять фізичну ідентифікацію ВПО з особливими фізичними потребами (інвалідністю I групи) та ВПО, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, для отримання ними в подальшому соціальних виплат. Також опрацьовується питання щодо безоплатної доставки додому коштів для виплати пенсій, зазначеній категорії ВПО за їх заявами.

Заступник начальника департаменту праці та соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА Юрій Петренко окреслив ситуацію зі збільшенням кількості ВПО на Дніпропетровщині, розповів про проблеми у функціонуванні Єдиного реєстру ВПО та відповів на численні запитання присутніх щодо роботи районних та міських Комісій з встановлення статусу та відновлення виплат ВПО.

Неабияк зацікавив учасників зустрічі виступ Костянтина Дмитренко, фахівця з питань житла Представництва Агентства ООН у справах біженців в Україні, який презентував «Базу даних Місць Компактного проживання ВПО», розповів про її функціонування та можливості використання та удосконалення.

Ліна Сергієва принагідно звернула увагу присутніх на те, що всі місцеві центри з надання БВПД України проводять виїзні консультування переселенців з правових питань у місцях їх компактного проживання, у тому числі в тих, які відсутні в зазначеній базі, та запропонувала об’єднати зусилля всіх стейкхолдерів зазначеного процесу.

Перша в цьому році Координаційна зустріч з питань правового захисту була корисною та інформативною.

Нагадуємо, що Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

{gallery}news/2017/01/27{/gallery}