назад
07.07.17

Фахівці Першого дніпропетровського місцевого центру: «Ось уже два роки, як ми стоїмо на сторожі інтересів громадян»

19866350 1942818829330575 593114996 nБезоплатна правова допомога – найуспішніший соціальний проект, реалізований сьогодні в Україні. Завдяки йому українці отримали реальний інструмент у вигляді знань про свої права і можливості захистити їх. Закон України “Про безоплатну правову допомогу” запрацював у повному обсязі, забезпечуючи правовою допомогою сотні тисяч українців, саме завдяки роботі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Перший дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД від початку своєї діяльності стоїть на захисті законних прав та інтересів незахищених категорій населення, допомагаючи тисячам мешканців у вирішенні їх правових проблем.

За два роки роботи фахівцями Першого дніпропетровського місцевого центру надано консультації 8903 особам. Послуги Центру є затребувані, а безоплатна правова допомога – актуальна, тому кількість клієнтів постійно зростає: з 1053 особи за 6 місяців 2015 року до 4461 особи у 2016 році та 3389 осіб за перше півріччя 2017 року.

Працівники Центру видали за час своєї роботи 882 доручення адвокатам та 64 представникам Центру для складання процесуальних документів та представлення інтересів клієнтів у судах та інших органах. Прийнято від адвокатів близько 4000 звітів про надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних, цивільних та адміністративних справах. Також проведено близько 800 колективних та індивідуальних навчань з адвокатами щодо правильного та своєчасного оформлення та подання звітності про надані послуги.

На сьогоднішній день значно розширилась мережа доступу до безоплатної правової допомоги: запрацювали два Бюро правової допомоги для мешканців Дніпровського району в смт. Слобожанське та для мешканців Синельниківського району – в м. Синельникове. Крім того, організовано роботу 22 мобільних консультаційних пунктів на базі районних, сільських, селищних рад, органів виконавчої влади, бібліотек, громадських організацій, військових частин та шпиталів.

Щоквартально фахівцями Центру здійснюється понад 50 виїздів, спільно з партнерами проводиться більше 50 правопросвітницьких заходів. Спеціалісти Центру розповсюджують корисну правову інформацію, вивчають правові потреби як окремих громадян, так і громад в цілому,  допомагаючи у вирішенні їх проблем. А це, в свою чергу, сприяє посиленню правової спроможності громад.

Ми цінуємо довіру наших партнерів. Їх коло зростає щодня. Серед них — понад 50 адвокатів, які співпрацюють з Центром, понад 30 громадських організацій, органи місцевого самоврядування та виконавчої влади. Серед яких Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО, відділи пробації, Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Національна поліція, Уповноважений ВРУ з прав людини, вищі, професійно-технічні та середньо освітні навчальні заклади, а також міжнародні організації.

Ми прагнемо постійного удосконалення нашої діяльності, шукаємо нові та нестандартні підходи до розв’язання проблем, постійно навчаємося, обмінюємось досвідом та кращими практиками, беремо участь у різних заходах як за участю громад (сесіях, комісіях, громадських радах, конференціях, круглих столах), так і громадських організацій (семінарах, саб – кластерах, тренінгах тощо).

Фахівці Першого дніпропетровського МЦ є частиною цілої системи безоплатної правової допомоги, яка складається з Координаційного центру, 24 Регіональних центрів, 97 місцевих центрів, а також 429 відокремлених відділів «Бюро правової допомоги» по всій Україні.

Першоосновою діяльності всієї системи є повага до гідності людини та прагнення створити умови, за яких люди мають рівний доступ до права і правосуддя – незалежно від рівня їхніх матеріальних статків чи ступеня соціальної вразливості. Ми працюємо у команді на основі взаємної поваги та взаємної відповідальності. Ми діємо доброчесно, зорієнтовані на клієнта і сповідуємо рівне ставлення до всіх. Ми віримо, що гідне життя системи БВПД залежить від того, наскільки людина знає свої права, має бажання та можливості їх реалізовувати. Ми пропонуємо людям засоби для вирішення життєвих проблем у правовий спосіб на противагу узвичаєній у суспільстві корупції.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2017/07/1{/gallery}