назад
26.09.17

Фахівці Регіонального центру консультують щодо правомірності сплати благодійних внесків під час постановки на облік у жіночій консультації

внесокНа сьогодні медичне обслуговування в Україні є безкоштовним, проте доволі часто громадяни потрапляють у ситуації, коли під час прийому у медичному закладі працівники просять або й вимагають сплатити так званий «благодійний внесок». Про те, чи зобов’язана вагітна жінка сплачувати такий внесокпід час постановки на облік у жіночій консультації, розповідають фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області.

Права майбутніх матерів при постановці на облік у жіночу консультацію регулюються Наказом від 28.12.2002 № 503 «Про удосконалення амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні». Постановка на облік жінки у зв’язку з вагітністю проводиться в жіночій консультації за місцем проживання (згідно зі ст. 35 Закону України «Основи законодавства про охорону здоров’я»). При постановці на облік прописка не має значення, і жінка має право самостійно обирати, в яку жіночу консультацію ставати на облік. Жодна оплата при реєстрації у жіночій консультації не стягується.

Вагітна повинна знати, що при постановці на облік у жіночій консультації всі благодійні внески повинні вноситися на добровільній підставі не залежно від того, чи є у майбутньої матері місцева прописка чи ні (Постанова від 4 серпня 2000 р. N 1222 «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування»).

Під благодійництвом або так званим «благодійним внеском» розуміємо безоплатну добровільну передачу благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності. Наприклад, для закупівлі у заклади охорони здоров’я необхідних медикаментів, ремонту приміщень чи обладнання (Закон України «Про благодійництво та благодійні організації»). Відкрита вимога внести оплату за медичні послуги під виглядом благодійного внеску є протизаконною.

Роль посередника у фінансових стосунках між громадянами та лікувальним закладом здійснює благодійний фонд чи організація. Для свого функціонування фонд може стягувати не більше 20% від річного доходу на адміністративні витрати. Решту ресурсів – передає на баланс закладів медичної допомоги.

Робота благодійних організацій, що діють на території закладів охорони здоров’я регулюється Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», який встановлює можливість здійснення публічного збору благодійних пожертв. Лікарні, пологові будинки та жіночі консультації найчастіше не отримують благодійних внесків у грошовому еквіваленті. Благодійні організації загалом передають внески у формі матеріальної допомоги, тобто закуповують медичне обладнання, медикаменти чи інші необхідні речі.

Важливо пам’ятати, що працівники лікарень, пологових будинків чи жіночих консультацій не мають права вимагати сплати благодійного внеску ще й називати конкретні суми такої оплати. Якщо Ви все ж таки сплатили такий внесок, то можете вимагати звітування про використання коштів благодійним фондом чи організацією.

Нагадуємо, Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106