назад

Працівники Зіньківського бюро правової допомоги здійснюють правопросвітницьку роботу в селищі Опішня

Shcola Opishnia 25.09.2017

25 вересня 2017 року заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька відвідала Опішнянську загальноосвітню спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів та провела заняття для учнів 8-11-х класів на тему «Життя підлітків та Кримінальний кодекс».

Юрист охарактеризувала учням положення Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України в частині особливостей кримінальної відповідальності неповнолітніх. Працівник бюро на життєвих прикладах ознайомила дітей з кримінальною відповідальністю неповнолітніх та розповіла, які наслідки може мати їх недбалість та безвідповідальність. З учнями обговорили питання відбування покарання у вигляді позбавлення волі неповнолітніх засуджених, покарання, які можуть бути призначені дитині та відповідальність батьків за злочини скоєні неповнолітніми та малолітніми дітьми.

Фахівець бюро також розповіла про небезпеку соціальних мереж, відповідальність за пошкодження державного майна та обмеження стосовно прогулянок неповнолітніх у нічний час доби.

Крім того, Катерина Суконька поінформувала присутніх про систему БПД та діяльність Зіньківського бюро правової допомоги, а також розповіла про порядок реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу.

         Цього ж дня Катерина Суконька провела робочу зустріч з директором Опішнянської загальноосвітньої спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Станіславом Гаврільєвим, під час якої поінформувала про систему безоплатної правової допомоги, зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави і порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги. Сторони прийшли до згоди, що для удосконалення правової освіти населення необхідно розпочинати з належного одержання знань дітьми про право, тому домовились про співпрацю щодо проведення працівниками бюро правоосвітніх заходів в даному навчальному закладі.Rob.zustrich shcola 25.09.2017

Цього ж дня, заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька провела для учнів 8-11-х класів Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішні» заняття на тему «Адміністративна відповідальність неповнолітніх».Kolegium zaniattia 25.09.2017

Фахівець бюро розповіла дітям, що адміністративна відповідальність урегульована нормами адміністративного права, в яких наводиться повний перелік адміністративних проступків, адміністративних стягнень і органів, уповноважених застосовувати їх. Суб’єктами адміністративних правопорушень є фізичні особи — громадяни і посадові особи. Серед суб’єктів адміністративних правопорушень вирізняються так звані спеціальні суб’єкти, тобто ті, які мають певні особливості щодо вчинення окремих адміністративних правопорушень або не несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах. До них належать, зокрема, непов­нолітні.

Згідно з ст. 13 КпАП України до осіб віком 16-18 років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються відповідні заходи впливу. Адміністративна відповідальність неповнолітнього може настати тільки тоді, коли 16 років йому виповнилось саме до моменту вчинення протиправного діян­ня, а не до вирішення питання про притягнення його до адміністративної відповідальності.

До неповнолітніх віком 16-18 років, які скоїли адміністративні проступки, можуть бути застосовані захо­ди, передбачені Ст. 24-1 КУпАП, а саме:

– зобов’язання публічно або в іншій формі вибачитись перед потерпілим;

– попередження;

– догана або сувора догана;

– передання неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, або під нагляд педагогічному чи трудовому колективу за їх згодою, а також окремим грома­дянам на їх прохання.

         Разом з тим, Катерина Суконька ознайомила присутніх з основними аспектами права на безоплатну правову допомогу і порядком його реалізації, а також поінформувала про роботу Зіньківського бюро правової допомоги.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).