назад

Студентів «Університету ІІІ віку» поінформували про особливості спадкування в Україні

25.09.2017 lektsiatercenterduk

З метою підвищення рівня правової поінформованості громадян та в рамках Меморандуму про співпрацю з Диканським районним територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) 25 вересня 2017 року головний спеціаліст Диканського бюро правової допомоги Людмила Маценко провела лекційне заняття для студентів «Університету ІІІ віку» на базі Диканського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на тему «Особливості спадкування в Україні».

 

У своїй доповіді фахівець бюро зазначила, що згідно з ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Ст. 1217 ЦК України передбачено два види спадкування, а саме за законом та за заповітом. Відповідно до ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті, а ч. 2 ст. 1234 ЦК України визначено, що право на заповіт здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається.

Крім того, Людмила Маценко роз’яснила присутнім і інші положення ЦК України, зокрема: можливість складення заповіту з умовою, секретного заповіту, заповіту подружжя, черговість спадкування за законом, а також спадкування за правом представлення.

Додатково інформуємо, що кожен у кого виникла необхідність в отриманні правової допомоги може скористатися послугами бюро за адресою: смт. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), контактний номер телефону (05351) 9-73-53, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).