назад

Фахівці Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД консультують щодо благодійних внесків у школах

blagodiyni vneskiУже звична справа, коли на початку навчального року з батьків збирають гроші в навчальних закладах. І частенько це відбувається, так би мовити, добровільно-примусово. З одного боку, навчання в нас безкоштовне, з іншого — держава не забезпечує повноцінного фінансування закладів освіти. Державного фінансування вистачає лише на те, щоб покрити нагальні потреби навчальних закладів. Без благодійних внесків школи та дитячі садочки не виживуть – стверджують освітяни.

Головне, потрібно запам’ятати, що здача грошей в шкільні фонди – добровільна і будь-яка вимога з боку адміністрації школи незаконна.

Положеннями Конституції України, Закону України «Про освіту» передбачено право громадян на безкоштовну освіту в усіх державних навчальних закладах та обов’язок держави (та її органів) забезпечити доступність та безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах тощо.

Тобто законодавчо в нашій державі встановлено, що освіта у школах та садках державної і комунальної власності безкоштовна.

Якщо ж Ви все таки вирішили добровільно сплатити внесок, слід знати, що Ви маєте право вимагати як благодійник.

За Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» педагогічні й науково-педагогічні працівники навчальних закладів не мають правабезпосередньо збирати кошти. Це є грубим порушенням і статті 56 Закону України «Про освіту». Порядок отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 № 1222.

Витрачають благодійні кошти так:

  • за напрямами, визначеними благодійниками, тобто батьками;
  • якщо благодійники (батьки) не вказали напрямів витрачання, це може зробити керівник навчального закладу, спрямувавши благодійні кошти на першочергові потреби, пов’язані з основною діяльністю. 

Отже, батьки, які бажають, аби їхні благодійні внески витрачали за призначенням, мають вказувати, на які цілі їх надають. Керівник та бухгалтер зобов’язані, у свою чергу, забезпечити належне оформлення таких надходжень та їхнє цільове витрачання, дотримуючись озвучених правил.

Крім того, якщо у Вас є побоювання, що Ваші гроші витратять не за призначенням, то є можливість самостійно здійснювати контроль за зібраними коштами, оскільки про це прямо проголошує частина 6 статті 6 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»: благодійник або уповноважені ним особи мають право здійснювати контроль за цільовим використанням благодійної пожертви, у тому числі на користь третіх осіб.

І найважливіше – благодійники, які передали своє майно, кошти та інші матеріальні цінності до благодійного фонду, мають право одержувати звіт про їх використання.

Щоб можна було вимагати звіт про належне цільове використання коштів, краще їх перераховувати, вказавши цільове призначення, наприклад «Кошти на ремонт підлоги школи №…» тощо. Наявність документального підтвердження (квитанція тощо) про внесення коштів на потреби школи дасть змогу в разі нецільового їх використання поскаржитися на незаконні дії представників закладів.

Також, аби полегшити процес контролю витрачання коштів, Ви можете вимагати надання рахунку благодійного фонду, створеного для потреб Вашої школи, а не виплачувати благодійні внески готівкою.

Крім того, Міністерство освіти та науки України надало роз’яснення щодо благодійних внесків (лист МОН від 05.09.2013 р. N 1/9-608 «Щодо благодійних внесків»).

При відстоюванні своїх прав можна посилатись і на вказаний лист.

Однак, якщо Вас все-таки шантажують і вимагають гроші, можна поскаржитись до правоохоронних органів. Ви маєте право подати заяву із зазначенням конкретних фактів та підписами батьків. На підставі такої заяви можуть порушити кримінальну справу.

Пам’ятайте!

Кримінальним кодексом України передбачено кримінальна відповідальність як за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди (хабара) (ст. 368), так і за її пропозицію або надання неправомірної вигоди службовій особі (ст. 369).

Тобто до відповідальності притягається не тільки той, хто погоджується взяти чи бере хабар, а й той, хто його пропонує чи дає.

————————————————

За більш детальною інформацією звертайтеся до Роздільнянського місцевого центру з надання вторинної правової допомоги за адресою: м. Роздільна, вул. Незалежності (Свердлова), 2. Тел.: (04853) 5-04-43, 5-03-66.

E-mail: rozdilna.odesa@legalaid.gov.ua