назад

Фахівці системи БПД Дніпропетровщини долучились до обговорення проблеми гендерно-обумовленого насильства

IMG 756130 травня 2017 року у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ пройшов семінар «Гендерно-обумовлене насильство: що потрібно знати організаціям, які працюють з ВПО та громадами у Дніпропетровській області». Участь у заході взяли фахівці системи безоплатної правової допомоги Дніпропетровщини на чолі з директором Регіонального  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмилою Яцубою.

Програма заходу була досить насиченою, адже гендерно-обумовлене насильство  – одна з найпоширеніших проблем в усьому світі. Саме тому на семінарі піднімались такі важливі теми як поняття, чинники, вплив військового конфлікту у контексті гендерно обумовленого насильства, а також сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом в Україні в 2014-2017 роках. Не оминули увагою учасники заходу і зв’язок проблем ГОН із внутрішнім переміщенням, шляхи України до стандартів Ради Європи із забезпечення прав людини тощо.

Боротьба з насиллям щодо жінок – особлива проблема, якою опікуються міжнародні інституції, правозахисні організації, державні органи. В умовах збройного конфлікту насильства щодо жінок завжди стає більше, під особливою загрозою перебувають жінки з числа внутрішньо переміщених осіб. Тому дуже актальною для присутніх стала отримана на семінарі інформація, а також координати організацій, до яких можна звернутись за допомогою у Донецькій, Луганській і Дніпропетровській областях, які розповсюдили на заході.

Про запобігання гендерно обумовленому насильству та підвищення обізнаності громадян Дніпропетровщини розповіла присутнім Вікторія Дубовенко, начальник відділу Першого дніпропетровського центру з надання БВПД. Фахівець також презентувала проект Методичних рекомендацій щодо забезпечення захисту та надання правової допомоги особам, які постраждали від насилля за ознакою статі, над якими працює робоча группа з фахівців різних державних структур Дніпропетровської області.

Принагідно Вікторія Дубовенко розповіла присутнім про роботу системи безоплатної правової допомоги. Зокрема, зосередила увагу на можливих шляхах розширення доступу осіб, які постраждали від ГОН, до правової допомоги: додання категорії – особи, які постраждали від ГОН – до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», стимулювання надання адвокатами та адвокатськими об’єднаннями допомоги  Pro bono, розвиток правозахисних організацій та актуалізація їх роботи з категорією осіб, які постраждали від ГОН, а також навчання параюристів.

Насамкінець заходу присутні мали змогу обговорити почуте, обмінятись власним досвідом під час панельної дискусії. А також ознайомитись із інтерактивною класною кімнатою щодо попередження насильства у сім’ї, створеною у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2017/06/1{/gallery}