назад
24.02.17

Фахівці системи БПД обговорили з слідчими Кіровоградщини аспекти недопустимості порушень прав затриманих осіб

01 124 лютого 2017 року на базі Кіровоградського відділення Національної академії внутрішніх справ, у зв’язку з підвищенням кваліфікації працівників слідчого управління Національної поліції у Кіровоградській області, пройшов семінар «Захист прав людини у досудовому розслідуванні у кримінальних провадженнях».
Участь у заході взяли – Дмитро Вержицький, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, Ольга Салоїд, заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації та Євген Потапенко, адвокат, який надає безоплатну вторинну правову допомогу, а також Анна Павловська, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри кримінального права Кіровоградського відділення Національної академії внутрішніх справ.
 
02 1
 
Дмитро Вержицький нагадав слідчим про дотримання Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, >адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою , про права людини та дотримання цих прав працівниками поліції під час затримання осіб в порядку, визначеному Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним процесуальним Кодексом України .
Зокрема про те, що негайно після фактичного затримання особи суб’єкт подання інформації повідомляє за допомогою телефонного, факсимільного зв’язку на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги (0-800-213103) (контактний центр системи безоплатної вторинної правової допомоги) та інші телефонні номери, електронної пошти або через комплексну інформаційно-аналітичну систему забезпечення надання безоплатної правової допомоги відповідному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:
  • ім’я, по батькові та дату народження затриманої особи (якщо вони відомі);
  • час та підстави для затримання особи;
  • точну адресу місця для конфіденційного побачення адвоката із затриманою особою;
  • найменування (прізвище та ініціали) суб’єкта подання інформації, його поштову адресу, номери телефону та адресу електронної пошти;
  • дату винесення постанови про застосування адміністративного арешту (постановлення ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою), найменування суду та/або прізвище та ініціали судді, що виніс постанову (постановив ухвалу) у відповідних випадках;
  • прізвище, ім’я, по батькові та найменування посади особи, яка передала повідомлення, її номер телефону.
 
03 1
 
Повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються уповноваженою службовою особою регіонального центру цілодобово. Всі повідомлення реєструються в журналі реєстрації таких повідомлень в момент їх надходження.
Фахівець регіонального центру негайно перед передачею копії доручення суб’єкту подання інформації повідомляє призначеному адвокату реквізити виданого доручення, на підставі якого таким адвокатом може бути видано ордер. Час прибуття адвоката до затриманої особи для конфіденційного побачення та/або участі в процесуальних діях фіксується уповноваженою службовою особою суб’єкта подання інформації, органа (установи), де перебувають затримані особи, в системі та/або відповідному журналі реєстрації.
 
04 1
 
Дмитро Вержицький навів приклади відповідної та невідповідної поведінки слідчих у спілкуванні з громадянами, апелюючи до життєвих ситуацій та власного досвіду роботи.
 
05 1
 
 
Євген Потапенко нагадав присутнім про те, що відповідно до статті 3 Конституції України, людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю. «Державний механізм, який забезпечує реалізацію та захист вказаних прав і свобод включає в собі низку державних органів і інституцій. Серед них не останнє місце займають слідчі підрозділи органів досудового розслідування. Саме від них залежить реальний захист порушених прав, їх поновлення та притягнення осіб, винних у їх порушенні, до кримінальної відповідальності», – підкреслив адвокат.
За словами Євгена Потапенка для того, щоб стаття 3 Конституції України виконувалась на стадії досудового розслідування кримінальних проваджень, необхідна допомога та активна життєва позиція слідчих. Для того, щоб робота слідчих завжди відповідала заявленим державою принципам, необхідно запам’ятати та згадувати при кожному спілкуванні чи проведенні процесуальних дій із особою, яка, ймовірно, вчинила злочин, тезу: «особа вважається невинуватою у вчинені злочину, доки її вина не буде доведена в законному порядку і встановлена обвинувальним вироком суду».
«Поважайте права інших, і тоді інші, будуть поважати ВАС» – резюмував адвокат.
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:
Голованівський місцевий центр з надання БВПД
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73
Кіровоградський місцевий центр з надання БВПД
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53
Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24
Олександрійський місцевий центр з надання БВПД
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.
Адреси бюро правової допомоги:
 Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
 Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
 Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. В. Бровченка, 33
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
 Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
 Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
 Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 1037
 Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28
 Долинське бюро правової допомоги 
м. Долинська, вул. Шевченка, 59
 Компаніївське бюро правової допомоги
смт Компаніївка, вул. Паркова, 4 
 Новомиргородське бюро правової допомоги
м. Новомиргород, вул. Соборності, 106
 Новгородківське бюро правової допомоги 
смт Новгородка, вул. Центральна, 1 
 Устинівське бюро правової допомоги
смт Устинівка, вул. Благодатна, 1
 Знам’янське бюро правової допомоги
м. Знам’янка, вул. Героїв  Крут, 9
 Світловодське бюро правової допомоги
м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13 А
 Петрівське бюро правової допомоги
смт Петрове, вул. Центральна, 21
 Олександрівське бюро правової допомоги
смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 63
 Онуфріївське бюро правової допомоги
смт Онуфріївка, вул. Толстого, 68.