назад

Позасудові та судові шляхи зняття особи з реєстрації

OkM 170224  1224 лютого 2017 року проведено семінар головним спеціалістом Охтирського місцевого центру з надання БВПД Мариною ЛАПОНОГ для осіб, які перебувають на обліку у Охтирському міськрайонному центрі зайнятості з питання, як зняти з реєстрації особу, яка зареєстрована у житловому приміщенні (будинку або квартирі), власником якого ви є.   

Присутнім було повідомлено про два шляхи вирішення цього питання: судовий та позасудовий.

Марина ЛАПОНОГ розповіла про найлегший шлях – за добровільною згодою особи на зняття її з реєстрації місця проживання у вашому житловому приміщенні. У такому разі особа повинна подати заяву до виконавчого органу сільської, селищної або міської ради за місцезнаходженням житлового приміщення, або до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована особа.

OkM 170224  11

Також вона висвітлила приклад, якщо особа, яка не є членом сім’ї власника, не погоджується на добровільне зняття з реєстрації місця проживання: «Ви, як власник житлового приміщення, можете звернутись до вищезазначених органів із заявою та документами, які підтверджують, що саме ви є власником житлового приміщення (свідоцтво про право власності на нерухоме майно). Документи, які підтверджують ваше право власності на житлове приміщення є підставою для зняття особи з реєстрації місця проживання», – зазначила вона.

Також Марина ЛАПОНОГ розповіла про судовий шлях вирішення питання зняття особи з реєстрації. Можливість позбавлення особи права на користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації в судовому порядку залежить від того, чи належить така особа до членів сім’ї власника житлового приміщення. «У такому разі власник житлового приміщення в будь-який час може звернутись до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації», – доповнила вона.

Інтегратор відповіла на питання присутніх, як діяти якщо особа, яку власник майна бажає зняти з реєстрації є членом його сім’ї.

OkM 170224  13

Відповідно до норм Житлового кодексу України, до членів сім’ї власника житлового приміщення належать: (чоловік або дружина власника, їх діти та батьки й інших осіб, якщо вони постійно  проживають). Можна позбавити права на користування житловим приміщенням, коли особа не проживає у приміщенні після спливу 1 року без поважних причин та звернутися до суду. Але вже інше питання коли це є співвласник квартири, тоді у кожного рівні як права, так і обов’язки щодо житла.

Наприкінці, із метою підвищення правової свідомості, кожному роздано буклети, розроблені Охтирським МЦ з надання БВПД на тему: «Порядок вирішення колективних трудових спорів».

 

Довідково: Охтирський МЦ з надання БВПД: ВУЛ. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.