назад

Спільне консультування для жителів Подільська провели керівники місцевого центру з надання БВПД та державної виконавчої служби

Kotovsk Yavorskyi 123 лютого 2017 року в приміщенні Котовського місцевого центру з надання БВПД всі бажаючі мали нагоду отримати правові консультації  з питань, що їх цікавлять. Правові роз’яснення надавали директор центру Сергій Мерзляков спільно з в.о. начальника Подільського міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального  управління юстиції  в Одеській області Григорієм Яворським.

На прийом за правовою консультацією звернулись двоє громадян, які дізнались про його проведення з оголошень, поширених в людних місцях.

30-річна місцева жителька цікавилась питанням строків пред’явлення виконавчих документів до виконання.

Сергій Мерзляков та Григорій Яворський повідомили громадянці, що з 5 жовтня 2016 року набув чинності новий Закон України «Про виконавче провадження». Основними новелами цього закону, зокрема, є строки пред’явлення виконавчих документів до виконання, який  збільшено з одного до трьох років (ст. 12 Закону).

Фахівці детально ознайомили подільчанку зі змінами, які стосуються статті 12 Закону України «Про виконавче провадження».

Згідно частини 1 виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

За частиною 2 строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню – з наступного дня після його прийняття.

Частина 3 передбачає, що виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

Фахівці звернули увагу громадянки, що частиною 4 строки пред’явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі:

1) пред’явлення виконавчого документа до виконання;

2) надання судом, який видав виконавчий документ, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

Частиною 5 передбачено, що у разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв’язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред’явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв’язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника – з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

Згідно до частини 6  стягувач, який пропустив строк пред’явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Також цього дня на спільний прийом та консультування громадян прийшов 42-річний житель Подільського району, який цікавився питанням отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Директор місцевого центру Сергій Мерзляков ознайомив чоловіка із змінами в законодавстві, завдяки яким значно розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. З 5 січня суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги: відтепер особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів (станом на 01.01.17р. для працездатних — 3200грн., непрацездатних –  2494 грн.).  Окрім того, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було раніше.

Довідково.

Безоплатну правову допомогу можна отримати в Котовському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. Графік роботи — з понеділка по п’ятницю з 9 до 18 години, без обідньої перерви.