назад
11.12.19

Фахівці системи БПД підтримали акцію «Дій проти насильства», яка пройшла в Херсоні

11 грудня в Херсоні пройшла акція «Дій проти насильства», яка відбулась у рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Крім організаторів – Головного управління Нацполіції Херсонської області, до акції долучилися патрульні поліцейські, працівники департаментів  соцзахисту населення та освіти і науки Херсонської облдержадміністрації, Херсонського міського центру соціальної служби для сім´ї, дітей та молоді. Підтримали акцію й фахівці системи БПД.

З метою привернення уваги громадськості до проблеми насильства в сім’ї та його подолання учасники заходу влаштували інформаційний майданчик, де на стендах були розміщені пам´ятки, буклети, дитячі малюнки, велось консультування громадян і був проведений флешмоб #ДійПротиНасильства.

Адже про зростання агресії та насильства в суспільстві говорять наступні цифри: щороку в Україні фіксується більше 100 тис. звернень з приводу вчинення домашнього насильства. Якщо брати Херсон, то, за даними Департаменту патрульної поліції, за дев´ять місяців 2019 року на лінію «102» надійшло 4 тис. 205 таких звернень.

З огляду на це фахівець Херсонського місцевого центру з надання БВПД, адвокат Володимир Куценко не тільки відповідав на запитання перехожих щодо домашнього насильства, адміністративної та кримінальної відповідальності за його вчинення, але й розповів про систему БПД, порядок звернення до місцевого центру та проконсультував усіх бажаючих з питань сімейного права.


Начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД Лариса Аболонччикова звернула увагу херсонців на такі факти:

  • насильство може бути як фізичним, так і психологічним, економічним чи сексуальним. І це не тільки побої чи мордування. Словесні образи, залякування, умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування тощо – є насильством. Навіть погрози вчинення таких дій вважаються насильством;
  • кривдником може бути не тільки чоловік, але й інша особа, яка пов´язана спільним побутом чи спільним проживанням;
  • дитина, яка стала свідком домашнього насильства, уже постраждала від нього. Дитина не повинна страждати і від словесних образ, приниження її гідності, стусанів чи штовхань. Ніколи не можна замовчувати насильство щодо дітей чи «заради» дітей.

Окрім того, перехожі дізналися, що на даний час в Херсоні та області працюють чотири мобільні бригади з реагування на факти домашнього насильства і що всім постраждалим надається медична, психологічна та юридична допомога.

Якщо говорити про юридичну допомогу, то постраждалі не тільки отримують безоплатну первинну правову допомогу, але й мають право на вторинну правову допомогу, тобто оформлення процесуальних документів, представництво інтересів у суді та захист.

Спілкуючись з перехожими, слід зазначити, що в більшості своїй вони згодні з тим, що говорити про насильство потрібно, бо це єдиний шлях його подолати.

Довідково. У Херсоні функціонує Кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства, розрахований на 10 осіб одночасного перебування:  протягом 10 місяців притулок отримали 40 осіб, з яких 16 – діти. На базі Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді діє Денний центр з питань протидії домашньому насильству, у якому допомогу отримали 135 осіб, з них 79 дітей.