назад

Фахівці Тернопільського місцевого центру надають адресну правову допомогу особам із обмеженими можливостями

21685906 681586452032314 240634180618691889 n

18 вересня 2017 року директором Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрієм Гордєєвим спільно із представником ГО «Українська гельсінська спілка з прав людини» Ольгою Кушнерик надано адресну правову допомогу особі з обмеженими фізичними можливостями, жительці м.Тернополя.

Під час спілкування із заявницею вдалося з’ясувати, що остання проживає спільно із своїм племінником, який після смерті сестри заявниці залишився на її утриманні в кінці травня 2017 року. Сама заявниця потребує постійного стороннього догляду, а племінник страждає психічними розладами та хворіє цукровим діабетом ІІ стадії.

Після смерті сестри заявниці з’явилися далекі родичі та сторонні особи, які намагаються ввійти у довіру до спадкоємця сина померлої  з метою подальшого заволодіння спадковим майном.

На даний час син померлої  перебуває на лікуванні у психоневрологічному диспансері, куди його помістили за заявою далеких родичів, оскільки сама заявниця немає змоги доглядати за племінником.

Заявниці роз’яснено порядок встановлення опіки або піклування над племінником та можливість закріплення нею соціального працівника, який буде доглядати та допомагати їй у побуті.

Так, у відповідності до вимог ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. Суд встановлює піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Виходячи з наведеної норми закону суд призначає повнолітній особі піклувальника або опікуна в одному судовому засіданні з врахуванням висновку органу опуки та піклування щодо необхідності встановлення такої опуки чи піклування із зазначенням конкретних кандидатур.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 237 ЦПК України, звернутися до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною можуть члени сім’ї, близькі родичі, незалежно від їх спільного проживання, орган опіки та піклування, психіатричний заклад.

З врахуванням цього заявниці роз’яснено, що з метою догляду за повнолітнім племінником їй необхідно в судовому порядку встановити для нього опікуна або піклувальника який би доглядав за ним. Для таких потреб заявниця може скористатися послугами Тернопільського мысцевого центру який може надати їй безоплатного адвоката для ведення судового процесу.

Окрім цього, заявниці роз’яснено, що з метою отримання соціального працівника для допомоги у вирішенні її особистих та побутових проблем, необхідно звернутися до Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування  населення який функціонує при  Управлінні соціальної політики Тернопільської міської ради.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Дізнатись більше інформації про безоплатну правову допомогу можна на сайті за посиланням чи зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).