назад

Фахівці Великомихайлівського бюро правової допомоги консультували громадян щодо оформлення спадщини на земельну ділянку у разі втрати документів на землю

Velikomichaylivske BPD23 грудня 2016 року фахівці Великомихайлівського бюро правової допомоги консультували жителів Новоселівської громади щодо оформлення спадщини на земельну ділянку у разі втрати документа, що посвідчував право власності спадкодавця на землю.

Під час оформлення спадщини досить часто бувають випадки, коли нотаріус не може видати свідоцтво про право на спадщину, оскільки був втрачений або зіпсований документ, що посвідчував право власності спадкодавця на землю (державний акт на право власності на земельну ділянку, а в разі спадкування земельної частки (паю) – сертифікат на земельну частку (пай).

Спадкоємець не зможете отримати дублікати вищезгаданих документів, тому що за їх видачею міг звернутися лише власник, на ім’я якого було видано оригінал втраченого або зіпсованого документа. В такому випадку, щоб захистити свої права, спадкоємці померлого, керуючись статтею 392 Цивільного кодексу України, змушені були після офіційної відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки відсутній правовстановлюючий документ, звернутися до місцевого суду із позовом про визнання за ними права на власності на земельну ділянку або на земельну частку (пай).

Значно полегшив ситуацію Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений Постановою Кабінету Міністрів від 25 грудня 2015 року  № 1127 (в редакції постанови Кабінету міністрів України від 23 серпня 2016 року № 533). Пункт 53 Порядку регулює проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно, реєстрація якого проведена до 1 січня 2013 року відповідно до законодавства, що діяло на момент його виникнення. Так, у зв’язку із втратою, пошкодженням чи зіпсуванням свідоцтва (державного акта) про право власності на нерухоме майно (землю, земельну ділянку), виданого органом місцевого самоврядування або місцевою держадміністрацією, заявник подає органові державної реєстрації прав (нотаріусу) завірену в установленому порядку органом, що видавав документ, копію примірника втраченого, пошкодженого чи зіпсованого документа. Крім того, він повинен розмістити оголошення про втрату документа у регіональних друкованих засобах масової інформації за місцем розташування нерухомого майна (крім випадків пошкодження чи зіпсування документа). В оголошенні повинні бути зазначені: назва документа, номер і дата видачі; на чиє ім’я та яким органом виданий, а також документи, які підтверджують те, що особа являється спадкоємцем  за заповітом чи за законом. 

Після прийому було проведено робочу зустріч з головою Новоселівської сільської ради, на якій обговорено подальший графік виїзних прийомів. В приміщеннях сільської ради та  сільської бібліотеки, на стендах  розміщено інформаційні буклети та інформацію про Великомихайлівське бюро правової допомоги.

За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: м. Роздільна, вул. Привокзальна, 10-А. Тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443.

Великомихайлівське бюро правової допомоги: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300.

Захарівське бюро правової допомоги: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 9-44-30.

Іванівське бюро правової допомоги: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55.