назад

Керівники бюро правової допомоги консультують щодо проведення інвентаризації земель та оформлення спадщини

15750378 1237076266337959 1855337465 n

23 грудня керівник Гусятинського бюро правової допомоги Наталія Янцевич побувала з робочим візитом в адміністративному центрі Васильковецької об’єднаної територіальної громади Гусятинського району — с. Васильківці. 26 грудня очільниця Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак провела виїзний прийом громадян в Григорівській сільській раді Монастириського району.

Основна мета заходів — створення сприятливих умов для реалізації правових можливостей та рівного доступу до правосуддя жителів громади, налагодження співпраці із представниками громади, інформування  про основні реформи, які проводяться урядом, а також надання безоплатної правової допомоги кожному, хто її потребує. “Кожен громадянин має конституційне право на правовий захист, рівний доступ до правосуддя та рівні можливості вирішувати свої життєві проблеми у правовий спосіб”, — зазначила присутнім Наталія Янцевич.

Жителі громади зверталися з питаннями земельного, сімейного, спадкового права та соціального забезпечення. Одного з мешканців села Васильківці цікавила процедура інвентаризації землі в об’єднаній громаді та порядок її оформлення.

15731320 1237076289671290 790604568 n

НЕОБХІДНО ЗНАТИ

Законодавством не передбачено обов’язок проведення інвентаризації землі за результатами об’єднання територіальних громад. Однак, рекомендується провести її в інтересах самої об’єднаної територіальної громади. Порядок проведення інвентаризації земельних ділянок визначений у Порядку проведення інвентаризації земель, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.12 р. № 513 “Про затвердження Порядку проведення інвентаризації земель”. Інвентаризація земель проводиться на основі принципів плановості, достовірності та повноти даних, послідовності і стандартності процедур, доступності використання інформаційної бази, узагальнення даних з додержанням єдиних засад та технології їх оброблення. Інвентаризація земель проводиться в межах адміністративно-територіальних одиниць, землеволодінь або землекористувань і територій, межі яких визначені проектами формування території і встановлення меж сільських, селищних рад.  Під час проведення інвентаризації земель установлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та оформлення документів, що посвідчують право на земельну ділянку, не здійснюються.

Підставою для проведення інвентаризації земель є рішення відповідного органу виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим чи органу місцевого самоврядування щодо виконання відповідних робіт; договори, укладені між юридичними чи фізичними особами (землевласниками і землекористувачами) та розробниками документації із землеустрою; судові рішення.

Жителів села Григорів цікавив порядок виконання судового рішення, визначення меж земельних ділянок та порядок оформлення спадщини. Як пояснила Галина Джумак, “норми оформлення права на спадщину закріплені у Цивільному кодексі України, Законі України “Про нотаріат”, Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженому наказом Міністерства юстиції від 22.02.2012 № 296/5”.

Відповідно до ст. 1269 Цивільного кодексу України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори, або уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

У процесі оформлення права на спадщину потрібно також подати документи, які підтверджують факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадщини, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину.

Для того, щоб захистити своє порушене, невизнане чи оспорюване право, жителі Чортківського району може звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54; тел. (03552) 2-09-50, а також до бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20А; тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, вул. Майдан Волі,1; тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська,7; тел.: (03557) 2-18-19;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. Степана Бандери, 38; тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А; тел.: (03555) 2-12-72.